Vinul - mireasma de toamna si arta culinara

Se spune ca "vinul e atat de sanatos incat ar trebui vandut si in farmacii". Sucul fructelor si al altor lichide dulci, lasat la pastrare mai mult timp, sufera anumite transformari, avand un miros imbietor.
Vinul a fost intotdeauna pe placul stramosilor nostri. Acestia credeau ca lichidul este bantuit de un spirit - "spiritus vini", la arabi - alcool. De aici a aparut obiceiul de a numi aceste bauturi ca spirtoase sau alcoolice. Vinului i se atribuiau proprietati magice si capacitatea de a vindeca trupul si sufletul.

Apropierea de apa, lumina, solul uscat, dealurile calde, temperatura aerului de 25-28°C sunt ingredientele cheie in procesul de prepararea vinului de calitate. Acest regim este dificil de mentinut, si chiar si atunci, doar cateva saptamani pe an.
Prin urmare, vinul facut in conformitate cu toate conditiile este considerat o raritate.

Vinul rosu are numeroase proprietati terapeutice. Se zice ca un pahar de vin pe zi ne ajuta sa traim mai mult, sa fim mai fericiti, sa ne pastram tineri. Este cunoscut pentru faptul ca ajuta  inima, lupta cu radicalii liberi si protejeaza celulele sanatoase impotriva atacului acestora, ajuta la gestionarea stresului si are efect asupra sanatatii dentare.

Atunci cand cumparam o sticla de vin, trebuie sa avem in vedere trei lucruri: cum arata sticla, din ce e facut dopul si ce informatii ne ofera eticheta.
Dintre toate ambalajele in care poate fi tinut, sticla e cea care asigura cea mai buna conservare a calitatilor vinului. Indiferent daca vinul imbuteliat e alb sau rosu, sticla ar trebui sa fie inchisa la culoare, pentru ca vinul este sensibil la ultraviolete. Dar, sticlele inchise la culoare au dezavantajul de a camufla culoarea vinului, si din motive de marketing, vinurile roze si cele albe sunt imbuteliate in sticla transparenta.


In Romania, desi o tara relativ tanara in industria vinului, avem numeroase podgorii celebre.
Printer acestea se numara:  Murfatlar, Cotnari, Bohotin, Odobesti, Tohani, Valea Calugareasca.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod