Living room-ul are o functie deosebit de importanta in structura intregii tale locuinte - aceasta este incaperea in care se aduna toti membrii familiei si prietenii, fie pentru discutii, fie pentru distractie, fie pur si simplu pentru relaxare. Avand in vedere acest aspect, vrei sa te asiguri ca designul sau interior va fi de mare exceptie. Ce te faci insa daca spatiul de locuit este foarte mic?
Din fericire, decorarea unui living room de dimensiuni reduse poate fi extrem de facila datorita ideilor interesante care se pun in practica in zilele noastre. Urmeaza acesti pasi si bucura-te de stil in living-ul tau!
In primul rand, trebuie sa pastrezi, cat mai unitar posibil, un stil de design interior care iti place si care, in acelasi timp, se potriveste unei zone de locuit confortabile si dedicate relaxarii.
Ceea ce trebuie in mod special sa eviti intr-un living room de dimensiuni mici este dezordinea, deoarece aceasta are tendinta de a face ca incaperea sa para si mai mica decat este in realitate.
Astfel, sentimentul de confort si starea de bine dispar ca prin farmec...Optimizarea spatiului si a zonelor "de profil" din camera reprezinta cheia succesului tau - ca atare, tine cont de acest lucru atunci cand alegi tema stilului de design interior aplicata. Un design modern poate fi optiunea ideala, din moment ce acesta tinde sa sublinieze si sa scoata in evidenta zona de locuit, maximizand spatiul, cel putin la nivel optic.
In plus, este o optiune preferabila in conditiile in care alternativa o reprezinta... inghesuirea mai multor obiecte care se "bat" sa ocupe acelasi spatiu. Alege o schema de decorare interioara care sa iti placa la nebunie, de vreme ce aceasta este camera in care iti vei petrece cea mai mare parte din timp.
O alta "piatra de hotar" in ceea ce priveste crearea senzatiei de spatiu mai mare o reprezinta paleta cromatica folosita. De regula, oamenii au impresia ca, pentru maximizarea spatiului in camerele de dimensiuni reduse, tot ceea ce au de facut este sa foloseasca nuante si culori deschise, insa trebuie sa stii ca ai mana libera mai mult de atat.
Daca preferi culorile stralucitoare sau cele "adanci", te poti bucura de ele fara ca living-ul sa para mic. Daca il decorezi folosind o tema monocromatica sau una in cadrul careia culorile au acelasi grad de stralucire, efectul va fi deosebit de interesant, iar incaperea va parea suficient de spatioasa.
Pentru o paleta cromatica ceva mai... colorata, incearca tonuri de verde si albastru de aceeasi intensitate, care reflecta in mod egal lumina. Pentru obtinerea unui "look" care ofera senzatia de liniste si calm, alege o paleta monocromatica de verde - muschi de padure.
Daca vrei sa creezi iluzia de profunzime, varuieste peretele opus intrarii intr-o culoare intensa si "adanca". In ceea ce priveste peretii, tonurile pale - cum ar fi albastru-gri sau albastru-bleu deschis - creeaza o imagine de ansamblu mai generoasa: peretii camerei par sa se "retraga", oferind senzatia de spatiu mai mare. Daca visezi la ceva de-a dreptul interesant si... "exotic", culorile reci, printre care se numara albastrul, purpuriul sau violetul si verdele, vor avea acelasi efect.
Inainte de a decora un living room de dimensiuni reduse, nu uita sa stabilesti locul exact in care vor fi amplasate piesele de mobilier si accesoriile. Desi foarte multa lume desconsidera calitatile Feng Shui-ului, ideile care stau la baza acestei filosofii pot fi puse in aplicare in momentul in care aranjezi aceste elemente.
Asigura-te ca mobila nu este amplasata in apropierea usilor, de vreme ce acestea pot "largi" cu adevarat spatiul. De asemenea, incearca sa reliefezi o piesa mai mare de mobilier, cum ar fi cea dedicata zonei de divertisment (pe care sunt amplasate combina audio, televizorul, DVD-ul etc.), ceea ce face ca incaperea sa para mai mare.
Atunci cand unul dintre putinele lucruri ramase nebifate pe lista ta il reprezinta organizarea mobilierului, este bine sa tii cont de cateva sfaturi - rezuma-te la mobila de dimensiuni mici sau medii. Un fotoliu mai... generos in loc de o canapea masiva va face diferenta, iar spatiul tau va avea de castigat. In plus, oaspetii tai vor avea parte de tot confortul necesar.
Transforma living-ul intr-o incapere mult mai atragatoare, completand designul interior cu obiecte la o scala mai mare - pastreaza sofaua mica sau medie si, de asemenea, foloseste o oglinda sau o opera de arta, cum ar fi un tablou, de mari dimensiuni, care vor crea o atmosfera placuta in aceasta camera.
Aceste idei te pot ajuta in misiunea ta de decorare a unui living room de dimensiuni reduse. Doar pentru ca aceasta incapere este mai putin spatioasa decat ti-ai fi dorit, nu inseamna ca nu se poate "lauda" cu stilul de invidiat intalnit in resedintele "aranjate" de mari designeri. Practic, ai nevoie doar de creativitate si unicitate...