Trucuri de decor pentru ca locuința ta să fie mai călduroasă
Câteodată pur și simplu nu este posibil să izolezi pereții, podelele sau tavanul pentru a împiedica pătrunderea aerului rece în casa ta.
Dacă locuiești cu chirie este dificil să faci asta fără susținerea proprietarului, iar dacă locuința este a ta, este posibil să nu ai bugetul sau timpul necesar. În astfel de situații, poți apela la trucuri simple și deloc costisitoare pentru ca locuința ta să fie mai călduroasă.
Dacă locuiești cu chirie este dificil să faci asta fără susținerea proprietarului, iar dacă locuința este a ta, este posibil să nu ai bugetul sau timpul necesar. În astfel de situații, poți apela la trucuri simple și deloc costisitoare pentru ca locuința ta să fie mai călduroasă.
Iată ce să încerci:
Acoperă podelele cu covoare
Ai podele dure și reci? Materialele precum gresia sau parchetul laminat pot spori senzația de frig în lunile de iarnă. Acoperirea podelelor cu covoare oferă mai mult confort și izolează termic suprafețele reci. Dacă ești dispusă să faci o investiție ceva mai mare, atunci alege covoare realizate manual, cu un număr mare de noduri pe centimetru pătrat. Cu cât numărul nodurilor este mai mare, cu atât materialul este mai dens și izolează mai bine. Și covoarele realizate mecanic, la prețuri accesibile, sunt eficiente. Covoarele cu fibre lungi sunt confortabile și sporesc senzația de căldură la nivelul picioarelor, dar sunt mai dificil de curățat decât cele cu fibre scurte.
Agață tapiserie pe pereții reci
Dacă pereții sunt foarte reci la atingere, atunci este un semn că locuința ta pierde astfel până la 33 la sută din căldura pentru care plătești. În cazul în care pereții nu sunt izolați sau atunci când te confrunți cu un perete care este în mod desoebit rece din cauza poziționării, poți apela la un truc de decor. Tapiseria așezată pe perete va izola termic și va aduce un plus de confort. Cu cât materialul este mai dens și mai gros, cu atât mai bine. De asemenea, poți folosi materiale textile decorative pe care să le agăți pe perete, pentru a obține un decor interesant, dar și foarte util.
Instalează draperii sau jaluzele
Există soluții și pentru ferestrele prin care pătrunde frig și lângă care simți curenți de aer rece. Una dintre ele este aceea de a instala la geamuri jaluzele romane, de tip falduri. Acestea pot reduce semnificativ pierderea de căldură și factura la încălzire. Împiedică pătrunderea curentului de aer în cameră și mențin căldura în interior. Sunt de obicei realizate din material textil și le poți găsi într-o varietate mare de modele și culori.
De asemenea, poți agăța draperii realizate din material textil gros, care împiedică pătrunderea curentului de aer și izolează astfel ferestrele. O variantă este cea a draperiilor izolatoare din lână, special concepute pentru a rezolva problema ferestrelor prin care intră frig. Lâna este unul dintre cele mai eficiente materiale pentru izolarea termică.
Amenajează un loc călduros pe canapea
Iarna este o idee bună să-ți creezi un loc confortabil și călduros pe canapea. Este în același timp o metodă ingenioasă de a masca o canapea care nu arată prea bine. Trucul este acela de a te gândi la confort când alegi perne decorative și pături pufoase. De asemenea, optează pentru materiale textile care se pot spăla în mașina de spălat, ca să-ți fie mai ușor să le cureți. Cum faci o canapea inestetică să pară mai frumoasă? Acoper-o cu perne decorative, pături sau cuverturi care îți oferă în același timp confort și mai multă căldură.