Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului: ce să faci și ce să nu faci pe 24 decembrie

Vine Crăciunul, însă înainte de ziua în care ne bucurăm de Nașterea Domnului, pe care o sărbătorim cu daruri sub brad și cu bucate alese, trebuie să trecem de Ajun.

Acesta este momentul in care facem ultimele pregatiri, insa, pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de superstitiile care ne-au ramas mostenire, pentru ca totul sa ne mearga bine.

Obiceiuri de respectat in Ajunul Craciunului


Conform povestilor si traditiilor stramosesti, Mos Ajun este fratele geaman al lui Mos Craciun. El este un batranel cumsecade, asa ca si noi trebuie sa fim asemenea lui pe 24 decembrie. Astfel, pe mese trebuie sa existe colaci si turte, pentru ca sufletele celor decedati sa intampine Craciunul cu aceeasi bucurie ca si cei vii.
De asemenea, se spune ca toti colindatorii trebuie cinstiti cu covrigi si cu nuci, nicidecum cu bani, acest din urma obicei aparand tarziu, in orase.

Ce se mănâncă în Ajunul Crăciunului


Un alt obicei culinar spune ca, daca vrei sa ai copii sanatosi tot anul ce va urma, trebuie sa le dai sa manance dovleac copt in seara de Ajun.

Nu este bine ca noaptea de Ajun sa te prinda in grajdul plin cu fan si cu atat mai mult sa dormi in fan, pentru ca acum boii prind glas omenesc si povestesc despre Nasterea Domnului, iar acest lucru trebuie sa fie ascuns urechilor si privirii oamenilor.
Citeste continuarea pe Divahair.ro