Acum mulţi ani am văzut la o fereastră câteva orhidee albe. Erau atât de frumoase şi de elegante încât mă gândeam cu invidie la proprietarul lor şi la faptul că ştie cum să le îngrijească de arată aşa frumos.
Tot timpul am crezut că trebuie să ai o seră sofisticată, mai ceva ca un laborator, pentru a îngriji orhideele. Auzisem că sunt foarte pretenţioase şi mor imediat dacă nu sunt îngrijite cum trebuie. Apoi am primit o orhidee Phalaenopsis. Tot ce am ştiut să-i fac a fost să o aşez pe pervaz, aşa cum le văzusem pe cele la fereastră, acum mulţi ani.
A fost frumos înflorită aproximativ 6 luni, ceea ce m-a încurajat. Dar apoi a murit.Şi pentru că m-am îndrăgostit iremediabil de Phalaenopsis, mi-am cumpărat una, dar de data asta mi-am făcut lecţiile. Am citit pe net tot ce se putea despre ele. În prezent am trei şi se pare că le merge foarte bine. Sunt înflorite mai mereu, iar una dintre ele este într-o permanentă extindere. Are trei tije, toate pline cu flori.
Iată câte lucruri foarte importante despre Phalaenopsis:
În primul rând, nu au nevoie de pământ, ci de un substrat din coajă de copac, ramuri şi diverse alte componente.
Rădăcinile putrezesc foarte uşor, de aceea se udă destul de rar.
Eu folosesc două farfurii când le ud. Pun ghiveciul într-o farfurie, ud planta şi las apa să se scurgă. Apoi mut planta în cealaltă farfurie şi torn în ghiveci apa scursă în prima farfurie. Fac asta de câteva ori, până când rădăcinile sunt bine umezite. O las apoi să se scurgă şi o pun la loc, în masca de ghiveci.Se aşază obligatoriu la lumină, pe un pervaz. Nu înfloresc dacă nu au suficientă lumină.
După ofilirea florilor, tija se poate tăia deasupra unui nod.
Tăietura trebuie să fie cât mai delicată şi uniformă, iar imediat după se picură puţină ceară pe locul tăieturii, pentru a preveni ofilirea.În concluzie, nu e chiar atât de dificil să îngrijeşti orhideele Phalaenopsis. E chiar foarte simplu.
Posteaza comentariu