Spatiul mic poate deveni generos!

A decora sau a mobila un apartament de dimensiuni reduse reprezinta intotdeauna o adevarata provocare. Nu stii niciodata de unde sa incepi si ce sa faci pentru a...

A decora sau a mobila un apartament de dimensiuni reduse reprezinta intotdeauna o adevarata provocare. Nu stii niciodata de unde sa incepi si ce sa faci pentru a eficientiza cat mai bine spatiul si asa destul de mic...

Exista insa cateva sfaturi care iti vin in ajutor in astfel de situatii - camerele tale pot arata mai mari si mai spatioase, desi doar la nivelul perceptiei optice!



Atunci cand alegi mobilierul pentru incaperi stramte, alege mai multe elemente sau piese de mobilier care au un design... deschis - spre exemplu, un fotoliu cu picioare largi, "la vedere", doua scaune laterale, de mici dimensiuni si o masa rotunda, de cafea, cu top din sticla.

Acestea reprezinta alegeri mai bune decat o canapea ale carei picioare sunt ascunse, un fotoliu (sau chiar o pereche) si o masuta de cafea din lemn masiv.



Atunci cand iti aranjezi mobilierul, fii atenta si tine cont de pattern-ul traficului - circulatia trebuie sa "curga" neintrerupta prin intreaga camera. In living, incepe cu stabilirea locului canapelei sau al fotoliului.

Cand incepi aceasta etapa a aranjarii elementelor de mobilier, incepe cu cea mai mare dintre piese, pe care o asezi in dreptul celui mai mare perete, cu fata spre punctul focal al incaperii (punctul de interes, spre care se vor indrepta toate privirile).

Abia dupa aceea creeaza zona de conversatie.

Asaza un scaun de o parte si de cealalta a fotoliului, in semicerc, si amplaseaza masuta de cafea intr-un loc care poate fi accesibil din toate cele trei locuri de sedere.



In camerele mici, ai grija sa nu folosesti accesorii in exces. Tine cont de o regula de aur in designul interior - mai putin inseamna mai mult, mai ales atunci cand vrei sa creezi senzatia de deschidere si spatiu generos.

Oglinzile si accesoriile stralucitoare, care au calitatea de a reflecta lumina, vor contribui la crearea iluziei de spatiu larg.

Utilizarea modelelor mari trebuie limitata la perne si accesorii. Nu utiliza modele mari in exces, asa cum se intampla, de regula, in cazul canapelelor sau al fotoliilor "uriase" - iti vor ingusta si mai mult spatiul.



Atunci cand iti alegi schema cromatica, axeaza-te asupra culorilor calde, "moi" si monocromatice.

Foloseste aceleasi culori sau nuante similare pentru piesele de mobilier mari si pentru pereti. Tavanul trebuie sa aiba o nuanta mai deschisa decat restul camerei.



Foloseste lumina calda si uniforma si incearca sa elimini umbrele care au tendinta de a fragmenta incaperea in mai multe spatii mici.
De asemenea, lumina incandescenta "indulceste" o incapere. Evita iluminarea tavanului - acest lucru nu face decat sa creeze senzatia de tavan "coborat".



Apartamentul tau (mic) trebuie sa fie cat mai simplu si curat. Daca nu ai nevoie de anumite obiecte, renunta la ele!

"Fara dezordine" inseamna "fara stres"!

Mai putin inseamna mai mult.