Chiar daca ai angajat o echipa de mesteri zugravi sa iti redecoreze casa, inainte sa dai startul "proiectului", este bine sa ai deja cateva cunostinte despre cum se pregatesc peretii si cum se aplica tencuiala si vopseaua.
Nu neaparat pentru ca nu ai avea incredere in cei care se ocupa cu asta zilnic, ci pentru ca tu stii cel mai bine care ar trebui sa fie rezultatul pe care ti l-ai imaginat atunci cand te-ai decis sa zugravesti. Daca te-ai incumetat sa vopsesti chiar tu, cu atat mai mult vei dori sa afli cum se face.
Mai jos gasesti cateva sfaturi care te vor ajuta sa le oferi o noua "fata" peretilor interiori ai locuintei tale:
Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este calitatea suprafetelor care urmeaza sa fie vopsite; acestea trebuie sa fie stabile, rezistente, curate, lipsite de praf sau grasimi. De aceea, trebuie sa indepartezi praful si impuritatile cu ajutorul unei carpe umezite, cu care sa stergi peretii. Te asiguri astfel ca vopseaua adera perfect si ca nu vei avea surprize neplacute.
In cazul suprafetelor noi, tencuiala se lasa sa se matureze timp de 28 de zile de la punerea in opera si se indeparteaza eflorescenta, care duce la dezlipirea vopselei de pe perete, prin actiune mecanica sau decapare acida; pentru suprafetele vechi sau vopsite anterior, primul pas este curatarea vopselei si repararea defectelor suportului, cum ar fi exfolierile sau fisurile, prin retencuire sau chituire.
Zonele reparate se lasa sa se usuce minimum 72 de ore, se slefuiesc, se curata de praf, dupa care se amorseaza; este important ca amorsa si vopseaua sa provina de la acelasi producator, pentru ca de obicei aceste produse functioneaza in sistem. Amorsa este un lichid care ajuta vopseaua sa adere mai bine pe perete, constituind in acelasi timp un mod bun de economisire. Peretii pe care a fost aplicata amorsa vor "inghiti" mai putina vopsea.
A nu se confunda utilizarea in sistem a unor produse complementare cu... amestecul! In compozitia amorsei nu trebuie adaugata vopsea lavabila, pentru ca in acest caz, amorsa isi pierde proprietatile de penetrare in perete si nu mai reprezinta un sistem aderent pentru vopsea.
Vopselele lavabile nu se aplica peste var, huma, sau vopsele de slaba calitate. Rezultatul va fi un esec total, pentru ca varul si huma se descuameaza daca sunt incarcate cu vopsea lavabila.
Este recomandat ca vopseaua lavabila sa fie aplicata in doua straturi, sau in functie de recomandarea producatorului. Daca alegi culori mai inchise, aplicarea in doua straturi va fi obligatorie pentru ca efectul sa fie unul perfect uniform.
Inainte de vopsire, asigura o buna ventilare a incaperilor, indiferent de natura vopselei utilizate, fie ca ea este pe baza de solventi sau pe baza de apa.
Daca in instructiunile produsului nu se specifica altfel, amesteca bine vopseaua inainte de a incepe zugravirea, in asa fel incat componentele din formula vopselei sa se separe.
Alege vopsele pe baza de apa si emailuri acrilice – sunt prietenoase cu mediul, nu au miros puternic, au o putere de acoperire foarte buna, sunt durabile si usor de aplicat pe suport, formand pelicule superlavabile, rezistente la patare. Aceasta noua generatie de vopsele este ideala pentru camera copilului, spatiile publice, gradinite, scoli si spitale.
Pentru baie si bucatarie, spatii care retin umezeala, mergi pe "mana" vopselelor create special pentru a evita retinerea umiditatii in interiorul peretilor; astfel de solutii sunt rezistente la umezeala si protejeaza peretii impotriva aparitiei mucegaiului; pentru rezultate optime, este recomandat sistemul antimucegai – vopsea specializata, amorsa cu rezistenta la mucegai si solutie antimucegai de profunzime.