Sanctuarul odihnei

Camera de dormit este sanctuarul odihnei. Prin urmare, trebuie sa o alegem si sa o amenajam in asa fel incat sa poata indeplini intr-un mod optim functia care ii revine.

Camera de dormit este sanctuarul odihnei. Prin urmare, trebuie sa o alegem si sa o amenajam in asa fel incat sa poata indeplini intr-un mod optim functia care ii revine.

Trebuie sa optam, pe cat este posibil, pentru o camera mare, bine iluminata si bine aerata, sa excludem de aici tot ceea ce este in contradictie cu somnul, adica tot ceea ce este susceptibil de a excita sistemul nervos si de a intretine vigilenta: instrumente de lucru (calculatoare, dosare de serviciu, carti tehnice etc.), tuburi cinescopice, care sunt surse de enervare (televizor, alte terminale video etc.), reprezentari artistice stresante (anumite picturi, litografii, fotografii etc.). Feriti-va sa expuneti fotografii ale unor persoane cu care nu va intelegeti, chiar daca fac parte din familie.

De asemenea, mai trebuie sa evitam orice poate fi sursa de radiatii si de ioni pozitivi, ioni care genereaza tensiune nervoasa (deja amintitele ecrane catodice, aparatele si motoarele electrice lasate in priza optati, unde se poate, pentru baterii), la fel ca si tesaturile si materialele care produc electricitate statica.

Putem scapa de o incarcare excesiva cu ioni pozitivi prin recurgerea la o baie, la un dus, sau pur si simplu prin trecerea mainilor sub jetul de apa de la robinet; totodata, putem instala un aparat care negativeaza ionii pozitivi.



Umiditatea din camera trebuie sa aiba o valoare intermediara. Prea multa uscaciune ne va seca gura si fosele nazale si astfel poate aparea sforaitul. In plus, o atmosfera uscata favorizeaza aparitia ionilor pozitivi.

Daca dormitorul tau este prea uscat, atunci trebuie sa pui un umidificator pe calorifer, o simpla farfurie cu apa undeva pe un dulap sau sa folosesti un aparat care produce aerosoli.

Temperatura trebuie sa se situeze in jur de 18° C, adica asa-zisa temperatura de "neutralitate termica", atunci cand nu este nici prea cald si nici prea frig.

In orice caz, este de preferat ca temperatura sa fie mai joasa decat mai ridicata, pentru ca este mai placut sa te ghemuiesti sub plapuma aproape de partener; in plus, se respira mai bine un aer rece. Dimpotriva, prea multa caldura nu te face sa te cuibaresti langa partener si face aerul mai greu respirabil.

Materiile si materialele din care este construita camera de dormit trebuie sa fie cat mai naturale posibil. Materialele naturale emit unde care se armonizeaza cu tesuturile vii ale organismului nostru, pe cand cele sintetice, moarte, nu emit nimic sau, mai rau, dau nastere unor incarcaturi electrostatice.

Foloseste asadar pentru draperii si carpete tesaturi naturale (bumbac, matase, in, lana, catifea, satin etc.), iar pentru mobile foloseste lemn masiv (nici conglomerat, nici placat).

In ceea ce priveste decoratiunile, interiorul nu trebuie sa fie nici auster, nici luxuriant, cautandu-se in schimb armonia.

Aceasta calitate contribuie la echilibrul indivizilor si al cuplului. Atmosfera generala a dormitorului trebuie sa fie una linistitoare, un rol important jucandu-l luminile si culorile, dupa cum vom vedea ceva mai incolo.



Dormitorul este locul privilegiat al intimitatii afective si sexuale. In acest spatiu are loc cel mai frecvent unirea partenerilor (chiar daca, pentru a evita rutina, este indicat sa schimbam si sa variem locurile, de la muschiul umed al padurilor la fanul uscat si frumos mirositor).

Camera unde dormim este asadar templul dragostei, iar patul este cel care oficiaza actul si de aceea este necesar ca acesta sa incite la dragoste. Dat fiind faptul ca dormitorul indeplineste in general doua functii: sanctuar al odihnei si templu al amorului, ne-am putea intreba daca nu cumva exista o incompatibilitate intre exigentele uneia si ale celeilalte.

Ceea ce este bun pentru repaus face bine si dragostei? Oare ceea ce ne provoaca linistea si induce starea de somn nu risca sa ne stinga si dorintele? Si, invers, ceea ce ne aduce inspre erotism nu se afla in opozitie cu dormitul?

Numai frumusetea si armonia ne pot scoate din dilema enuntata: tot ceea ce este armonios si frumos va favoriza atat destinderea, cat si dragostea si, dimpotriva, lucrurile neplacute, care inspira tristete, angoasa ori dezgust, vor intimida atat somnul, cat si voluptatea.

Asadar, camera poate fi atat sanctuar al repausului, cat si templu al dragostei, daca stim cum sa facem lucrurile sa fie estetice. Trebuie sa vedem, punct cu punct, ceea ce este bun pentru erotism si sa ne punem problema daca este in aceeasi masura bun si pentru odihna.

In ceea ce priveste garniturile de pat, cele mai propice dragostei sunt elementele tari, dar si moi totodata: delicate pentru a fi placute, ferme pentru ca punctele de sprijin ale corpului si corpul insusi sa nu se afunde in ele. Asupra primului punct, nu exista incompatibilitate intre amor si repaus.

Cat despre accesorii, este de preferat sa alegem pentru dragoste tesaturi si materiale mai voluptoase: satin si matase pentru lenjerie, pene pentru perne si plapuma. Lucru care este in egala masura util si somnului.

La decoratiunile interioare (tablouri, litografii, fotografii, ceramica, sculpturi etc.), trebuie sa evitam ceea ce inspira tristetea si angoasa, la fel ca si lucrurile care ne trimit cu gandul la serviciu, la munca. E bine sa aranjam prin camera reprezentari erotice? Da, daca ele sunt de calitate, pentru ca ceea ce este artistic contribuie la imbogatirea si la ridicarea trairii erotice.

Sunt foarte nimerite, sub orice forma ar fi realizate (pictura, fotografie, statuie etc.), un nud frumos, o la fel de atragatoare scena de inlantuire fizica si sexuala.

Mai putem expune, de asemenea, reprezentari care exprima sentimente de dragoste (indragostiti care stau tinandu-se de mana ori se privesc ochi in ochi etc.) sau alte lucruri care transpun figurat natura, cu frumusetea si vigoarea ei (flori, grane, rasarit de soare etc.).

Sunt lucruri prin care canta viata si care sustin deci dragostea, fara sa tulbure atmosfera de liniste. Frumusetea prezenta aici mai permite si concilierea celor doua functionalitati ale dormitorului. In schimb, e bine sa evitati imaginile vulgare, ce reduc fiinta la simplu obiect.

Ele coboara nivelul de gandire, pe de o parte si, pe de alta parte, prin excitare, se pot afla in opozitie cu destinderea.