Programele de educație nutrițională din școli au rol foarte important, dar nu pot înlocui educația primită de la părinți

Alimentația sănătoasă este un subiect care a început să ne preocupe din ce în ce mai mult în ultimii ani. De ce?
Preocuparea pentru un stil de viață echilibrat și alimentație sănătoasă a cunoscut o creștere în ultimii ani ca urmare înmulțirii alternativelor nesănătoase care ne tentează și sunt extrem de accesibile. Nu e simplu să ai o alimentație sănătoasă în epoca fast food, când tentațiile te îmbie peste tot. Și mai complicat este atunci când vorbim despre alimentația copiilor. Pe de altă parte, când vine vorba despre copii, avem un singur lucru de făcut atunci când vine vorba despre alegerile lor alimentare: educație alimentară!
Cu ocazia International Chefs Day, campania de conștientizare prin care Nestlé încearcă să atragă atenția asupra importanței implicării copiilor în pregătirea mesei, am stat de vorbă cu Nicoleta Tupiță, Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestlé România despre ce avem de făcut noi, ca părinți, pentru o educație alimentară sănătoasă a copiilor:

Care sunt cele mai importante lucruri pentru o educație alimentară sănătoasă?

 
Nicoleta Tupiță: Nutriția salvează vieți! Cred cu tărie că alimentația are un rol primordial atât în menținerea sau obținerea sănătății fizice, cât și a celei psihice. În prezent, conștientizăm din ce în ce mai mult că ceea ce mâncăm contribuie și la sănătatea Planetei.
Educația alimentară se face pe tot parcursul vieții. Cel mai bine ar fi să înceapă în copilărie, dar niciodată nu este prea târziu să ne îmbunătățim obiceiurile alimentare. Cel mai important lucru când vine vorba de educația alimentară este să alegem sursele de informare avizate, lucru din ce în ce mai dificil în ziua de azi, când aproape oricine este liber să dea sfaturi despre sănătate și nutriție. 
Mark Twain spunea să fim atenți când citim cărți despre sănătate pentru că o greșeală de tipar ne-ar putea costa viața. Câteva surse bune de informare pune și Nestlé la dispoziția părinților și învățătorilor în mod direct și prin programele pe care le susținem: Nutriporțiae-book-ul ”Starea de bine a copiilor – o prioritate” și cartea “Traista cu sănătate”
 

Cum le putem preda copiilor niște principii sănătoase de viață și alimentație?

 
Nicoleta Tupiță: Există mai multe metode prin care îi putem educa pe copii în ceea ce privește alimentația sănătoasă. De departe, cea mai bună metodă este exemplul părinților și familiei. Copiii trebuie să vadă, nu să învețe din cărți și manuale, cum se mănâncă adecvat. Părinții învață din cărți cum se mănâncă sănătos, pun în practică în farfuria lor și copiii îi vor urma cu siguranță.
Copiii trebuie să experimenteze mâncatul sănătos acasă. Programele de educație nutrițională din școli au un rol foarte important, dar nu pot înlocui educația primită direct sau indirect de la părinți și familie.
Noi la Nestlé sprijinim două programe importante de educație nutrițională în școli: Mișcarea națională “Și eu trăiesc sănătos!” - SETS inițiată de Fundația PRAIS și programul “Traista cu sănătate” inițiat de Fundația Tradiții Sănătoase. Diverse joculețe și activități îi pot ajuta pe educatori, învățători și părinți să le explice copiilor de ce legumele sunt mai bune pentru ei decât chipsurile sau alte principii nutriționale. De exemplu, una dintre activitățile preferate ale copiilor din cadrul Mișcării naționale “Și eu trăiesc sănătos!”- SETS a fost să pregătească sandviciuri vesele.
În niciun caz educația nutrițională nu trebuie să includă restricții alimentare impuse de părinți (fără cauze medicale) sau “șantaj” de tipul “mănânci toate legumele și primești desert sau îți cumpăr jucăria dorită”.
Copiii trebuie să înțeleagă de la părinți că mâncarea este combustibilul organismului pentru a funcționa, a se juca, a crește și a trăi cât mai mult și cât mai sănătos. Mâncarea nu este doar plăcere, nu este recompensă și nu este refugiu emoțional. 

 

Cât de important este să-i implicăm pe cei mici în organizarea meselor?

 
Nicoleta Tupiță: Implicarea copiilor în pregătirea și organizarea meselor este poate cea mai bună metodă prin care părinții îi pot învăța pe copii să mănânce sănătos. Luarea meselor împreună le transmite copiilor că mâncarea trebuie apreciată, că se mănâncă într-un loc special amenajat (la zona de luat masa), că se mestecă încet și că focusul este pe mâncat și nu pe alte activități.
Copiii care nu iau mesele împreună cu părinții sunt mult mai predispuși să aibă un orar haotic al meselor, să ronțăie mult pe parcursul zilei, fie în fața televizorului, fie a laptopului sau în timp ce își fac lecțiile. Chiar dacă este imposibil să luăm toate mesele împreună cu copiii, ar trebui să încercăm să luăm măcar micul dejun, cina și mesele din weekend.
Dacă îi implicăm pe cei mici la gătit, rezultatele sunt și mai bune. Conform mai multor studii, copiii care gătesc împreună cu părinții au obiceiuri alimentare mai sănătoase, mănâncă mai multe legume și dezvoltă o relație sănătoasă cu mâncarea.
O relație sănătoasă cu mâncarea este premisa pentru o nutriție corectă. Copiii care au o relație sănătoasă cu mâncarea sunt mai puțin predispuși la mâncatul emoțional, la mâncatul impulsiv, își pot controla mai bine poftele și pot înțelege semnalele organismului.
Pentru a veni în sprijinul părinților care doresc să gătească mai mult cu copiii, dar nu știu de unde să înceapă, am pregătit anul trecut un Master Class pe care îl puteți urmări aici. Continuăm să ne jucăm rolul de sursă de inspirație pentru părinți și am lansat anul acesta campania “Amintirea gustului de acasă”, pe care o puteți urmări aici și care sperăm să le aducă adulților aminte de gustul copilăriei și să-i implice, la rândul lor, pe copii în bucătărie pentru a duce mai departe rețetele delicioase și a dezvolta, în același timp, obiceiuri sănătoase. 

De la ce vârstă putem începe „educația alimentară” a copiilor?

 
Nicoleta Tupiță: Educația nutrițională a copiilor începe de la cele mai fragede vârste, încă din perioada de sugar. Orice aspect legat de modul lor de alimentație le oferă bebelușilor și copiilor mici semnale importante despre această lume.
Din psihologie știm foarte bine cât de mult copilăria ne influențează viața. Hrana este primul lucru la care atât părintele, cât și copilul se gândesc încă din primele ore de viață extrauterină. Desigur, educația alimentară propriu-zisă începe când copilul poate comunica și înțelege anumite concepte. Din punctul meu de vedere, educația alimentară ar trebui începută de la vârsta de 4 ani.
 

Care credeți că sunt cele mai mari greșeli ale părinților în alimentația copiilor?

 
Nicoleta Tupiță: “Mănâncă tot din farfurie!” – acest îndemn este una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac părinții. Copiii nu trebuie să mănânce tot din farfurie, trebuie să mănânce până se simt sătui.
Cel mai bine ar fi să le explicăm copiilor cum să identifice senzația de sațietate și cât de important este ca ei să mănânce suficient (până se satură), dar să se oprească atunci când nu mai pot. De asemenea, părinții nu trebuie să obișnuiască copiii cu recompense atunci când mănâncă legume sau alte preparate sănătoase. Dialogul despre mâncare trebuie să fie unul matur, copiii trebuie să înțeleagă ce reprezintă mâncarea pentru oameni, de ce mâncăm și de ce hrana trebuie să fie sănătoasă.
Mâncatul condiționat (“Mănânci toate legumele și primești desert”, “Mănânci tot și îți iau jucării”, “Dacă nu mănânci, nu ieșim la joacă” etc.) pot conduce la o percepție greșită a copiilor despre rolul mâncării și s-ar putea să o asocieze la vârsta adultă cu alte tipuri de recompense și așa ajungem să mâncăm emoțional și impulsiv. Poate nu o greșeală, dar cu siguranța o lipsă, este exemplul personal. Sunt multe familii în care se gătește separat pentru copii. De la 3-4 ani, copiii pot mânca aceleași preparate împreună cu părinții, cu condiția ca aceștia din urmă să mănânce sănătos. 

evaro