Sarbatorile de iarna sunt un bun prilej de a ne intalni cu prietenii, de a petrece, de a intinde mese cu bucate alese.Bineinteles ca totul incepe cu voie buna si distractie, dar petrecerea se termina si a doua zi cand ne uitam de jur imprejur...
Cum facem curatenia de "dupa"?
Fata de masa e patata, pe parchet sampanie, pe mobile urme diverse. Hai sa incercam sa gasim impreuna cateva solutii pentru a putea remedia neplacerile create.
Cateva notiuni elementare despre ce inseamna o pata si cum trebuie ea abordata:
• in primul rand trebuie sa identificam natura petei;
• tipul suportului pe care este pata: tesatura din bumbac, material sintetic, matase, stofa, lemn, furnir, melamina;
• cat de veche este pata.
Tehnici de lucru pentru scoaterea petelor
Pata trebuie izolata de restul suportului neafectat cu o sugativa sau alt material strecurat intre materialul patat si restul. Cu o carpa se freaca locul patat dinspre exterior catre interior, usor pentru a nu se intinde.
Produse de "prim ajutor":
• sarea;
• tacul;
• amoniacul;
• zeama de lamaie;
• apa oxigenata.
Tipuri de pete
Sosul rosu de la zacusca - se presara talc sau putina sare pe locul cu pricina, apoi se lasa sa absoarba lichidul si se scutura sau razuie. Dupa indepartarea talcului se aplica pe pata un produs special pentru indepartarea petelor.
Petele de cafea de pe fata de masa, canapele din stofa sau covor - pune putina sare pe pata sa absoarba lichidul, apoi curata si cu o carpa umeda sterge locul, dupa care cu putina apa oxigenata poti scoate pata.
Atentie! Nu folosi sapunul, deoarece acesta fixeaza; daca suportul este colorat, apa oxigenata poate decolora materialul - pentru siguranta foloseste apa minerala.
Petele de vin rosu - curata cu o carpa inmuiata in alcool sau vin alb.
Petele de grasime, unt, margarina, ulei - aplica talc sau sare, apoi indeparteaza si aplica un produs special pentru scoaterea petelor.
Pete de ciocolata - indeparteaza stratul de ciocolata si apoi spala cu detergent obisnuit.
Pete de bere - mai intai curata cu putina apa cu detergent, apoi cu un amestec de apa cu otet.
Pete de ceara - se indeparteaza ceara cu un cutit, apoi fierul de calcat incins se aplica pe pata in conditiile in care am pus pe pata si sub ea o hartia absorbanta (sugativa, ziar).
Pete de sange - se pot curata cu apa oxigenata daca rufa este alba sau cu putin lapte si apoi cu detergent daca rufa este colorata.
Mobila din furnir se curata cu o carpa inmuiata in bere calda si apoi se lustruieste cu un tampon din lana umezit cu putin otet.
Pete pe covor - se presara sare pe suprafata covorului, se ruleaza si se tine cateva zile apoi se curata.
Posteaza comentariu