Care este culoarea ta preferata? Foloseste-o ca tema principala, impreuna cu o serie de tonuri si nuante ale aceleiasi culori. Adauga apoi una sau doua culori de accent, pentru a stabili paleta cromatica.
Fii indrazneata in ceea ce priveste tonurile "vii" sau extrem de eleganta cu ajutorul albului sau al nuantelor neutre! Iata cateva sfaturi si sugestii care te pot ajuta sa iti personalizezi locuinta.
Tine cont de efectele psihologice pe care diferitele culori le pot avea asupra ta:
Culorile calde: galbenul, portocaliul si rosul genereaza drama si emotie.
Culorile reci: albastrul, violetul si verdele sunt culori "linistite", care relaxeaza.
Tonurile inchise aduc mai multa greutate vizuala, "umplu" si ofera echilibru incaperilor.
Culorile deschise estompeaza, creeaza, din punct de vedere vizual, senzatia de spatiu, si aduc mai multa luminozitate camerei.
Culorile "moi": fii atenta sa nu creezi un look prea pastelat din cauza prea multor culori "moi".
Stiai ca verdele este singura culoare care nu are nici un fel de efect asupra noastra, deoarece reprezinta o combinatie atat de culoare calda (galben), cat si de culoare rece (albastru)? Mediul inconjurator este plin de nuante de verde, astfel incat aceasta culoare nu se demodeaza niciodata.
Nuantele moderne de verde contin mai mult galben si mai mult albastru decat in trecut. Opteaza mai degraba pentru culoarea muschiului de padure, un verde-olive sau nuanta portelanurilor asiatice celadon, pentru un verde "la zi".
Daca este vorba despre sezlongul vechi, al bunicii, pe care il poti reconditiona, cu atat mai bine - pastreaza-l, pentru ca se va dovedi a fi o piesa de rezistenta in locuinta ta si va fi extrem de apreciat pentru atmosfera pe care o va crea, dand greutate si valoare spatiului.
Daca este vorba despre elemente de mobilier pe care le-ai achizitionat strict pentru perioada studentiei sau despre diferite obiecte disparate, cumparate la nimereala, renunta la ele - vor da senzatia de lipsa de unitate.
La cumparaturi, orienteaza-te in functie de gusturile tale pentru mobilier - fie ca este vorba despre obiectele masive si incarcate de ornamente, fie despre cele modulare, de dimensiuni mai mici si lipsite de decoratiuni. In momentul in care incepi shoppingul de mobila, ia in calcul si gradul de confort la care aspiri - este foarte important ca mobilierul din apartamentul tau sa iti fie pe plac, tinand cont, bineinteles, si de functionalitatea sa.
Ai grija sa ai la indemana si surse de inspiratie, cum ar fi poze din reviste, cu imagini ale unor camere care iti plac din diferite motive.
Camerele locuintei tale sunt mochetate, parchetate, acoperite cu covoare sau au podele din lemn masiv? Tine cont de aceste sfaturi:
Covoarele in culori neutre au sanse mai mari de... viata, precum si sanse mai mari sa se asorteze cu restul incaperii. In plus, arata minunat in combinatie cu covorase mici, in culori vii, care acopera partial podeaua in zona delimitata pentru lectura, sa spunem, sau pentru coltul dedicat divertismentului.
Podelele din lemn masiv adauga un plus de valoare. De asemenea, covorasele care acopera partial podeaua, aduc mai multa culoare si "incalzesc" mai mult atmosfera. Un atu care, mai mult ca sigur, te va ajuta sa te decizi mai usor il reprezinta faptul ca aceste covorase atenueaza fantastic de mult zgomotul pe care il presupun, oricum, podelele din lemn masiv...
Gresia este materialul ideal pentru bucatarie si camera de baie. Se intretine mai usor decat mocheta si este mai practica decat parchetul, in special in camere in care traficul si activitatile sunt intense. Alege intotdeauna culori care sa te avantajeze si care sa iti puna in valoare tema propusa si intregul design al apartamentului.
Planificarea spatiului incepe prin identificarea obiectivului si functionalitatii fiecarei camere in parte. Se intampla insa uneori ca spatiul respectiv sa nu fie creat special pentru ceea ce ti-ai propus tu.
Spre exemplu, este posibil sa iti doresti sa iti amplasezi biroul in ceea ce ar trebui sa fie sala de mese sau intr-un dormitor pe care il folosesti drept camera de oaspeti, iar camera dedicata intregii familii sa devina living room.
Daca aceste modificari raspund mai bine nevoilor tale, pune-le in aplicare - coordoneaza camerele din apartament tinand cont de importanta culorilor, pentru obtinerea unui echilibru in intregul camin.
Evita greselile extrem de costisitoare si acorda-ti timpul necesar pentru a gandi cu atentie designul fiecarei camere. Nu te lasa orbita de vanzatorii care incearca sa iti "bage pe gat" vopseluri si culori care nu se asorteaza cu nimic sau mobilier la dimensiuni care nu se potrivesc cu planurile si intentiile tale.
Documenteaza-te inainte de a merge la cumparaturi si pune-ti la punct o mapa cu nuantele, modelele si imagini ale stilului dorit.
Tine minte faptul ca dezordinea dintr-o incapere face ca spatiul sa para mai mic, astfel incat este important sa accesorizezi treptat camera respectiva. Joaca-te cu stilul si culorile si bucura-te de "noua" ta locuinta!