Pasiunea pentru design, dragostea fata de obiectele vechi, cu patina, reinterpretate sau doar repuse in uz, reconditionate, sintetizarea curentelor si tendintelor - iata ce o caracterizeaza pe Gabriela Perianu, cea care a amenajat apartamentul prezentat in paginile urmatoare.
Si pentru ca nu poate sa stea prea mult timp intr-un loc, fiecare noua locatie reprezinta o buna ocazie pentru manifestarea talentului de care da dovada...
Desi distanta dintre Bucuresti si Munchen este mare, nimic nu ne impiedica sa gazduim din nou in paginile revistei noastre o amenajare realizata de Gabriela Perianu.
Totul a inceput din dorinta de a schimba atmosfera, de a gasi ceva nou, care sa ii provoace imaginatia. Dupa cautari ce au durat cateva luni, Gabriela a gasit un apartament intr-un imobil vechi, de pe la 1900, care are un farmec deosebit, plafoane inalte, parchet vechi si ferestre mari.
Amenajarea interioara a fost total schimbata, cu puternice accente internationale, prin obiectele noi sau vechi adunate din Romania, Germania, Anglia, Italia.
Mobilele initiale au fost pastrate doar in parte, transformate si readaptate la noul stil. Ceea ce da unitate intregii atmosfere este tocmai faptul ca dincolo de amalgamul de stiluri, pentru ca fiecare camera are o individualitate puternica, se sesizeaza atentia pentru detalii, dragostea fata de obiecte si pasiunea pentru combinatii indraznete, care oglindesc felul de a fi al celor ce o locuinesc.
Situata intr-un cartier sic al Munchenului, plin cu magazine, restaurante, ateliere, locuinta surprinde prin decorarea total diferita a celor cinci spatii - living, locul de luat masa, bucatarie, dormitor, hol.
Livingul a fost prima camera amenajata. Intr-un fel, era si cel mai simplu, pentru ca s-a pastrat in mare parte mobila din apartamentul vechi. Singurul lucru cumparat a fost fotoliul portocaliu, achizitionat in talcioc. Ideea pe care s-a mers in aranjarea acestui spatiu a fost renuntarea aproape totala la obiecte decorative, scotand astfel in evidenta fiecare obiect in parte. Rezultatul: o atmosfera eleganta, accentuata si de combinatia de maro-alb.
Livingul: O atmosfera minimalista, marcata prin absenta elementelor decorative. Culoarea fotoliului a fost aleasa pentru a contrasta cu restul mobilierului, pentru a completa intr-un fel o imagine prea cuminte. Tabloul este semnat de Nicoleta Gribincea.
A urmat locul pentru luat masa si camera de TV. Cele doua functiuni au fost despartite vizual prin vopsirea peretelui in doua nuante de gri doar pana la jumatatea camerei, delimitand astfel locul de luat masa, si prin agatarea unui fir metalic pe care au fost puse perdele transparente, astfel incat sa nu blocheze complet lumina.
Rolul oglinzii a fost de a mari vizual camera, care este foarte ingusta. Masa prezenta initial cateva defecte, care au fost remediate - totul pentru ca avea un anumit sarm, pe langa un design simplu. Candelabrul a fost ales intentionat de dimensiuni mari, pentru a crea un impact imediat, socant. Si pentru a da touch-ul final incaperii, peretele a fost vopsit in rosu.
Locul de luat masa: Obiectele de aici sunt achizitionate din diferite locuri: oglinda dintr-un targ de obiecte vechi, careia i-a fost revopsita rama in gri, masa este de provenienta italiana, cu un design simplu, modern si imperfect, ceea ce-i da un anumit sarm, dulapul este produs in Anglia.
Profitand de faptul ca este destul de lat, holul gazduieste biblioteca si o mica expozitie de fotografie (Robert Doisneau). Bustul a fost adus din Romania, fiind primit cadou de la o prietena al carei tata a avut un mic atelier de croitorie.
Intrucat griul si albul dadeau o atmosfera destul de trista, s-a gasit repede un element care sa contrasteze: un candelabru roz.
Bucataria este si ea atipica pentru un spatiu cu o destinatie atat de practica. In germana, bucatariile din imobilele vechi, care sunt de regula mari, cu parchet pe jos, se numesc "Wohnkuche" - bucatarie de locuit.
Mobila de bucatarie este Ikea si a fost special aleasa de culoare alba, astfel incat sa permita o cat mai mare libertate in decorare. De fapt, bucatariile albe combinate cu inox si cat mai simple, aproape minimaliste, sunt la ora actuala in mare voga. Dar... Marimea bucatariei, parchetul original si iesirea catre curtea interioara a imobilului au constituit surse de inspiratie in alegerea tipului de amenajare.
Nu s-a dorit ca acest spatiu sa arate doar a bucatarie, ci s-a vrut crearea unui loc simpatic, unde poti sa stai la taclale cu prietenii sau cu familia. Asadar: albul? Prea monoton: trebuia ceva care sa iasa din tipare. O calatorie in Provence a determinat alegerea finala: mov. Plus un candelabru vechi, revopsit, care creeaza un cadru atipic pentru o bucatarie, dar jovial si confortabil.
In dormitor exista o atmosfera feminina, la care se adauga trandafirii, ca accente permanente de veselie si delicatete. Prima culoare aleasa: movul. Intalnirea intr-un depozit de mobila cu canapeauna verde a determinat combinatia finala. Pentru a ascunde in decor dulapul, acesta a fost vopsit jumatate in verde, iar jumatate acoperit cu acelasi tapet ca si cel de pe perete.
Dormitor: Valiza a fost achizitionata dintr-un magazin de antichitati si umpluta cu diverse tipuri de materiale, pentru a da un accent vesel intregii atmosfere. Oglinzile ce incadreaza fereastra cu perdele vaporoase au fost vopsite in aceeasi nuanta ca si peretii, generand mici forme geometrice colorate pe peretele alb.
Privita in ansamblu, putem spune ca aceasta amenajare interioara se caracterizeaza prin doua atitudini: aceea de a gasi permanent elemente atipice, care sa ofere vitalitate spatiilor, si cautarea unui confort personal, dominat de optiuni exprimate cu indrazneala si curaj.
Daca adaugam mult bun-gust, cunoasterea exacta a rolului culorilor, a obiectelor, a materialitatilor si a functionalitatii spatiilor, intr-un cuvant pasiunea pentru designul interior a Gabrielei Perianu, rezulta o locuinta confortabila, plina de dinamism si personalitate.
Posteaza comentariu