Panna cotta, desertul perfect

Panna cotta este un desert italienesc, provenit din nordul Italiei. Numele său, "smântână gătită", spune totul despre realizarea sa. Şi chiar dacă acum se face panna cotta cu vanilie sau cu ciocolată, reţeta tradiţională este simplă, fără nici un fel de arome, şi este servită cu dulceţuri sau siropuri de fructe.

Panna cotta este un desert italienesc, provenit din nordul Italiei. Numele său, "smântână gătită", spune totul despre realizarea sa. Şi chiar dacă acum se face panna cotta cu vanilie sau cu ciocolată, reţeta tradiţională este simplă, fără nici un fel de arome, şi este servită cu dulceţuri sau siropuri de fructe.

Ingrediente:

450 ml smântână dulce
200 ml lapte
60 grame de zahăr
1 lingură de gelatină (20 grame)
1 plic zahăr vanilat (opţional)
1 lingură de ulei
dulceaţă din fructe şi fructe pentru servire

Mod de preparare:

Într-un vas se încălzeşte laptele şi smântâna, la foc mic.

Se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se lasă să fiarbă timp de 1 minut. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă granulele de gelatină. Se amestecă bine şi se lasă la răcit lichidul timp de 10-15 minute. Se ung 4 forme conice, sau ceşcuţe de cafea, cu puţin ulei şi se toarnă lichidul din vas în ele.
Când lichidul este rece se introduc formele în frigider pentru minimum 2 ore. La servire, formele se răstoarnă pe o farfurie.
Dulceaţa din fructe se toarnă peste panna cotta.