Ouale de Paste, vopsite natural!

Traditia spune ca ouale de Paste se vopsesc in Joia Mare... Insa stim, la fel de bine, ca foarte multe dintre voi au amanat aceasta operatiune pe ultima suta de metri...

Traditia spune ca ouale de Paste se vopsesc in Joia Mare... Insa stim, la fel de bine, ca foarte multe dintre voi au amanat aceasta operatiune pe ultima suta de metri, din cauza lipsei de timp. Multe pregatiri, multe cumparaturi, multe treburi de pus la punct.

Iti oferim acum alternative naturale pentru a vopsi ouale de Paste, care vor face ca aceasta sarbatoare sa fie cu atat mai speciala si... mai aproape de natura. In definitiv, pe langa toate conotatiile sale religioase, de o importanta covarsitoare, Pastele este si o sarbatoare a primaverii, care vorbeste despre renasterea vietii.

De regula, cu cat vei folosi un ingredient "mai" natural pentru vopsirea oualor, cu atat va dura mai mult ca vopseaua sa se "prinda".

Uneori, aceasta operatie poate dura si o noapte intreaga. Cu cat lasi ouale la vopsit mai mult timp intr-un anumit amestec sau culoare, cu atat nuanta pe care o va capata coaja oualor va fi mai inchisa si mai "tare".

Mare atentie si la acest aspect - desi arata apetisant si extrem de atractiv, nu toate ouale vopsite cu aceste ingrediente naturale vor fi comestibile. Nu consuma oua pe care trebuie sa le tii in apa fiarta sau fierbinte timp de mai multe ore sau peste noapte. Aceste oua de Paste, in culori vii si interesante, pot fi folosite pe post de ornamente sau in aranjamentele pascale decorative.



Pastreaza foile si "camasile" cepelor rosii curatate, pe care le fierbi impreuna cu ouale timp de o jumatate de ora sau chiar o ora.
Cu cat folosesti mai multe foi de ceapa si cu cat lasi ouale la fiert mai mult timp, cu atat vei obtine o culoare mai puternica. Daca folosesti o cantitate mai mica de foi, vei obtine o foarte frumoasa nuanta de mov sau lila.



Lasa ouale fierte foarte tare la vopsit in suc de fructe de merisor sau in zeama de sfecla murata.



Peste noapte, lasa ouale fierte foarte tare in apa fiarta sau fierbinte, in care ai adaugat flori de violete.



Lasa ouale fierte foarte tare in suc de struguri. In cazul in care iti doresti o nuanta pastel, adauga doua lingurite de zeama de lamaie in apa deja colorata albastru violet.



Intr-o cana cu apa fiarta, adauga 1 sau 1 1/2 lingurita de turmeric (planta din familia ghimbirului, condiment cunoscut si sub numele de sofran de India, datorita pigmentului sau galben; este folosit in retetele pe baza de orez si curry) si 1/2 lingurita de otet.



Fierbe ouale tare, in apa in care ai adaugat coji si foi de ceapa galbena uscata.



Intr-o cana cu apa fiarta, adauga 1 lingura de cafea instant si 1/2 lingurita de otet.



Inainte de a lasa ouale la vopsit intr-un bol cu apa in care ai pus la fiert flori de violete, adauga 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu.



Pentru o nuanta pastelata de roz sau bleu, poti freca direct pe cojile de oua fructe de padure (afine sau coacaz negru pentru albastru deschis sau bleu, fructe de merisor sau zmeura pentru rosu si roz).
Pentru obtinerea unei culori interesante si inedite, amesteca zeama fructelor sau freaca ouale cu ambele tipuri de fructe de padure.