O casa in stil oriental

Iata-ne si la sfarsitul (deocamdata) calatoriei imaginare prin spatii decorate in diverse stiluri. Va recomand sa considerati cele prezentate in acest numar ca pura informatie.

Iata-ne si la sfarsitul (deocamdata) calatoriei imaginare prin spatii decorate in diverse stiluri. Va recomand sa considerati cele prezentate in acest numar ca pura informatie.

Nu trebuie sa ne iluzionam ca imbracand un kimono, stand pe tatami si band ceai, vom putea depasi cu usurinta barierele culturale la nivelul intelegerii profunde...

De asemenea, daca tot vorbim despre stiluri orientale: avalansa de carti, articole si sfaturi Feng Shui din ultima vreme ar putea sugera ca ne aflam in fata panaceului universal in materie de orice...

Va reamintesc faptul ca inca nu s-a inventat ceva care sa poata fi folosit oricum, oricand si oriunde. Dincolo de aura mistica, Feng Shui este o extraordinara colectie de notiuni si reguli de estetica, de mod de viata, de ergonomie. Folositi-le ca atare!

Si ca sa fiu si putin rautacios: din cate stiu adevaratii mari maestrii Feng Shui nu-si explica niciodata arta si nu-si motiveaza deciziile si verdictele. Atunci, cine scrie cartile?



Reprezentativa pentru interiorul japonez este acoperirea podelelor cu tesaturi din fibre naturale numite tatami.

Culori ce se regasesc in materiale naturale, cum ar fi bambusul si piatra, sunt folosite pentru a crea o atmosfera tihnita.

Finisaje cu aer modest, paravane shoji, fotolii si masute joase, care in ansamblul traditional sunt completate cu perne ce tin loc de scaune la servirea mesei.

Lumina este un element principal si este intotdeuna filtrata prin storuri din fibre naturale. Lampile din hartie de orez, dotate cu becuri de putere mica, isi aduc aportul in estetica ansamblului.

Tesaturile de matase brodata (ca cele folosite la kimonouri) pot fi inramate si expuse ca obiecte de arta, si tot adevarate obiecte de arta sunt vasele de ceramica.



Culori - umbre de gri, brunuri si verde, cateodata cu mici accente de culori stralucitoare, florale.

Accesorii - interiorul japonez include adesea elemente naturale, elementele legate de apa fiind foarte apreciate nu numai pentru estetica, ci si pentru sentimentul de calm si de conectare cu natura.



Interiorul chinezesc se remarca prin mobilierul fie extrem de stilizat, fie decorat cu sculpturi, picturi sau lacuri, accesorii in culori vii, ornamente si statui de animale si creaturi mitice. Rosul este folosit abundent ca simbol al norocului.


Culori - indraznete, stralucitoare. Lemnul de culoare inchisa si finisajele lucioase se combina intr-o paleta dramatica si sofisticata.

Arta - decoratiile murale de mari dimensiuni, picturile reprezentand scene legendare si culorile vibrante, sunt nelipsite si caracteristice acestei culturi de o extraordinara vitalitate.