O bucatarie organizata, o casa mai ordonata!

Bucataria este unul dintre "depozitele" oricarei case... Orice gospodina aduna cu sarg in acest spatiu o sumedenie de provizii. Fie ca este vorba de alimente, ingrediente...

Bucataria este unul dintre "depozitele" oricarei case... Orice gospodina aduna cu sarg in acest spatiu (adesea stramt...) o sumedenie de provizii. Fie ca este vorba de alimente, ingrediente, vase, cratite sau tigai, in bucatarie exista sansele cele mai mari sa dai peste o adevarata debandada.

Cu putina organizare insa, aceasta incapere se poate transforma in una dintre cele mai ordonate ale intregii locuinte. Implicit, aspectul apartamentului tau va fi modificat. In bine!

Ordine si disciplina in dulapurile tale!

Cuburile sau dulapurile in care tii diferite produse alimentare: In aceasta categorie intra faina, malaiul, orezul, pastele, conservele etc. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa verifici termenele de valabilitate ale produselor - stim cat esti de atenta la aceste detalii, dar exista intotdeauna posibilitatea ca ceva sa iti scape privirii.

In orice caz, te sfatuim sa arunci orice produs care are o vechime mai mare de sase luni. Daca nu ai folosit anumite ingrediente in retetele tale in ultimele saptamani, probabil ca apelezi la astfel de resurse mai rar si este preferabil sa le gasesti un loc de depozitare in care sa nu te incurce foarte mult.

Organizarea ingredientelor din aceste dulapuri trebuie facuta in asa fel incat sa fie in interesul membrilor familiei tale. Produsele din care se alcatuiesc, in mod normal, mesele pentru micul dejun in familie (cum ar fi mierea, dulceturile, cerealele etc.) este recomandabil sa fie tinute intr-un singur dulap.

Pastreaza produsele pe care le folosesti la gatit intr-un dulap sau cub aflat imediat in apropierea aragazului.

De asemenea, nu uita sa lasi loc pentru noile produse pe care le vei cumpara de la bacanie sau alimentara. Rafturile reprezinta o solutie utila pentru organizarea si depozitarea alimentelor - foloseste-te cat mai eficient cu putinta de acest truc!

Asaza in locuri mai putin accesibile si vizibile tigaile si cratitele pe care nu le-ai folosit in ultima luna - probabil ca nu se numara printre "preferatele" tale, atunci cand vine vorba de gatit...

In cazul in care mobilierul din bucataria ta se compune, asa cum se intampla in foarte multe locuinte, din cuburi suspendate, asaza obiectele pe care le folosesti zilnic pe rafturile aflate mai jos si, implicit, la indemana. De regula, majoritatea oamenilor uita sa foloseasca o rasnita, daca aceasta se afla pe raftul superior al dulapului. Nu uita ca ai nevoie ca lucrurile sa fie accesibile!

Dulapurile pentru vase, pahare si cani: Te sfatuim sa depozitezi vesela pe care o folosesti de sarbatori in boxa de la subsol sau in pod, daca locuiesti la casa - de obicei, acestea sunt obiecte "in set", de portelan, foarte dragi si pe care nu le "scoti de la naftalina" decat o data pe an. Ca atare, nu are sens sa te incurce in fiecare zi, in bucatarie.


Pentru un acces facil, asaza farfuriile si paharele pe care le utilizezi la fiecare masa pe rafturile inferioare ale cuburilor tale suspendate (sau pe cele superioare, in cazul in care ai mobilierul alcatuit din dulapuri normale).

Sertarul pentru tacamuri: Pastreaza tacamurile pe care le folosesti in mod frecvent si scoate din raza ta de actiune seturile bune, de ocazie. In orice familie exista cutite, furculite, linguri si lingurite "nepereche" si nimeni nu se simte lezat in amorul propriu pentru ca le utilizeaza pe acestea...

Oricum, ele vor fi cele care vor fi folosite pana la prima masa "oficiala", cu rudele sau prietenii. La ocazii festive, va fi randul tacamurilor din argint sau de colectie sa faca parada la masa... Pentru o mai mare accesibilitate si protectie, asaza tacamurile in plus intr-un mic recipient sau vas din plastic.

Solutiile pentru curatat, pungile si sacii de gunoi: Aceste produse au un destin tragic... Oricat de des le-am folosi, ajung sa fie aruncate, in cele mai multe cazuri, sub chiuveta...

Avem pentru tine doua variante de depozitare a lor - fie le aloci un spatiu special in masca de la chiuveta, fie investesti intr-un container din plastic, suficient de mare si de compartimentat, in care iti asezi toate aceste resurse si pe care, ulterior, il depozitezi intr-o debara.
In ziua in care faci curatenia generala a casei, nu uita sa "bagi in seama" pe aceasta directie si containerul respectiv!

Limiteaza-te la un numar rezonabil de solutii de curatat si, mai ales, ai grija sa nu aduca prejudicii mediului inconjurator! Cu cat sunt mai ecologice aceste substante si biodegradabile, cu atat mai bine!

In ceea ce priveste pungile din plastic, acestea par sa se adune intr-o gramada (cu varf!) in mai putin de o saptamana... Poti stoca acest maldar de pungi intr-un sertar special destinat lor, in care introduci si rezervele de saci de gunoi, sau poti apela la o metoda si mai simpla - o punga mai mare si mai rezistenta va deveni "depozitul" tuturor celorlalte...

In orice caz, arunca surplusul de pungi, du-l la un centru de reciclare, daca ai deja o gramada impresionanta sau "doneaza" aceste pungi unei scoli sau biblioteci - sigur in aceste institutii vor fi intrebuintate cu intelepciune! Incearca sa gandesti in termeni ecologici la fiecare "sedinta" de shopping pe care o faci si, in conditiile in care acest lucru este posibil, foloseste din nou pungile primite la supermarketuri, in special daca sunt din hartie.

Acum, ca ai terminat cu organizatul dulapurilor tale, iti oferim cateva sfaturi Feng Shui, care iti vor aduce o si mai mare armonie in acest spatiu de lucru atat de vital:

Daca frigiderul se afla in apropierea aragazului, asaza intre cele doua aparate electrocasnice plante verzi, flori sau tulpini de bambus.


Cuptorul si arzatoarele trebuie sa fie impecabil de curate, deoarece, in termeni Feng Shui, simbolizeaza belsugul tau.

Asaza un vas sau un bol cu portocale si mere in coltul situat in partea de sud-est a bucatariei tale. Daca acest colt nu este liber, asaza vasul in mijlocul blatului de bucatarie.

In bucatarie, in afara masinii de spalat vase, a frigiderului si a chiuvetei, nu trebuie sa existe alte imagini reprezentand sau simbolizand apa.

Foloseste ingrediente proaspete in retetele tale, cat de des posibil. Preferabil, sa ai propria gradina cu cateva fire de verdeata, plante aromatizate sau condimente (menta, rozmarin, leustean, marar, patrunjel etc.).

Aeriseste cat mai des posibil si nu tine draperiile lasate in timpul zilei - lumina trebuie sa patrunda cat mai mult in incapere.

Asaza un vas de cristal in fereastra de la bucatarie - acesta va capta razele soarelui si va umple cu energie camera.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod