Legumele murate sau puse la oțet se numără printre preferatele multor persoane. Deși sunt adesea asociate cu iarna și perioada sărbătorilor de iarnă, nu trebuie să aștepți până atunci ca să te bucuri de gustul lor. Unii preferă să folosească saramura pentru a conserva diverse legume, în vreme ce alte gospodine folosesc adesea oțetul.
Chiar dacă ambele variante sunt sănătoase în condițiile în care nu exagerezi cu consumul lor, există totuși un câștigător atunci când vorbim despre nutrienții și beneficii pentru organism.
Pentru că murăturile puse corect, fără o cantitate exagerată de sare, favorizează acel proces de fermentare a legumelor s-a constatat că această variantă este mult mai sănătoasă pentru organism.
Murăturile sunt mai sănătoase decât legumele la oțet
Prin fermentarea legumelor puse în apă cu sare se formează bacteriile bune și anume probioticele. Aceste bacterii au un rol semnificativ pentru sistemul digestiv și imunitar, ferind corpul de boli grave.
Dacă nu erai niciodată hotărâtă cu privire la cea mai bună metodă de conservare a legumelor, acum poți să fii convinsă că cea mai bună soluție este saramura. Orice legume poate să fie murată și nu trebuie să aștepti iarna ca să mănânci murături bune.
Punând apă cu sare peste varza tăiată, sfecla răzuită, rondelele de castraveți sau de morcov, buchetele de conopidă și lăsându-le să fermenteze puțin la temperatura camerei, vei obține rapid cele mai gustoase murături.
Potrivit specialiștilor, toate fructele și legumele conțin bacterii bune, cum ar fi Lactobacillus, iar într-un mediu anaerob, aceste bacterii transformă zaharurile în acid lactic. Acidul lactic inhibă formarea bacteriilor dăunătoare, acționează ca un conservat și conferă murăturilor acesl gust și miros distincte. Prin urmare, nu ai nevoie de altceva pentru a face murături, în afară de legume, condimente aromate și apă cu sare.
Foto: http://www.thekitchn.com
Cum să faci cele mai bune murături
O combinație interesantă este aceea de conopidă, morcovi și ardei roșu. Încearcă aceste murături pe care le poți faci chiar și mâine.
Ai nevoie de:
- 3 linguri cu sare de mare sau kosher (sare fără iod)
- 1 litru de apă, de preferat să nu fie de la robinet
- câteva buchețele de conopidă
- rondele de morcovi
- felii de ardei roșu
- 1 cățel de usturoi, zbrobit și curățat de coajă
- 1 foaie de dafin
- 1/2 linguriță cu semințe de coriandru
- 1/4 linguriță cu boabe de piper negru
- 1-2 frunze de viță de vie (care păstrează legumele crocante).
Amestecă sarea cu apă până când se dizolvă.
Aranjează în straturi legumele şi condimentele într-un borcan care se închide ermetic, după care se toarnă saramura peste ele. Pune un borcan mic plin cu apa sau ceva greu deasupra pentru a ţine toate legumele scufundate în saramură.
Se închide borcanul şi se lasă la temperatura camerei 1-3 zile pentru a favoriza fermentarea legumelor, iar când ţi se par perfecte la gust se pune borcanul la frigider. Astfel, vor continua să fermenteze încet şi le poţi consuma pe parcursul unei luni de zile.