Matasea si catifeaua in decoratiunile interioare

Fascinatia oamenilor pentru aceste doua materiale nu a incetat nicicand sa existe, ele fiind de multe ori subiectul principal, atat in decoratiunile interioare, cat si in...
Fascinatia oamenilor pentru aceste doua materiale nu a incetat nicicand sa existe, ele fiind de multe ori subiectul principal, atat in decoratiunile interioare, cat si in designul vestimentar. Acest "cuplu" perfect a facut istorie de-a lungul timpurilor, fiind doua personaje ce spun parca aceeasi poveste, plina de pasiune si de echilibru. Am putea crede ca ele au fost create pentru a trai impreuna, pentru a se sustine una pe cealalta.

Matasea si catifeaua sunt mereu in actualitate. In decoratiunile interioare din secolul 21, tendintele conduc din ce in ce mai mult catre un stil minimalist rezultat din nevoile umane actuale. Astfel, matasea si catifeaua devin simple accesorii ale unui spatiu deschis, concret si proaspat.


Cu toate acestea, matasea si catifeaua nu pierd in favoarea spatiului, ci spatiul castiga in valoare prin existenta lor. Ele se pot regasi in conturul unei ferestre, ori in tapetul fin al unei incaperi sau pot aduce o nota de unicitate unui coltisor intim, fie el un spatiu de lectura sau de relaxare pur si simplu. Oricare ar fi utilitatea lor si oriunde s-ar afla ca subiect de decorare, matasea si catifeaua vor da un plus de romantism atmosferei.
     
Aceste tesaturi pretioase contrasteaza prin natura lor: matasea cu o textura usoara, fluida, transparenta, iar catifeaua cu o textura grea, impunatoare si compacta. Toate aceste calitati si-ar pierde efectul decorativ daca nu ar exista culoarea.
De fapt, culoarea este liantul ce sprijina combinarea acestora in reusita unui spatiu decorat. In aceeasi masura, culoarea este cea care da tonul atmosferei dorite.

In ziua de azi, cand viata omului este plina de cenusiu, singurul refugiu pe care il avem este acel spatiu pe care il putem creea si recreea, ori de cate ori dorim sa ne coloram un pic fiecare zi pe care o traim. Culorile calde si naturale sunt o solutie in acest sens.

In mod sigur, exista doua solutii prin care nu putem gresi in decorarea unui spatiu, folosind matasea si catifeaua. Prima solutie ar fi aceea prin care materialele au acelasi ton de culoare, ale sustinandu-se prin textura lor complementara (aceeasi culoare se transforma optic in functie de transparenta sau de opacitatea materialului).
Cea de a doua solutie cromatica ar consta in echilibrarea tonurilor vii cu cele pastelate derivate din tonurile pure.

In acest mod, matasea permite, ca si textura, trecerea libera a luminii si poate surprinde tonalitati puternice, in timp ce catifeaua, ce o insoteste si care are deja prin natura sa o greutate considerabila, va trai prin variantele pastelate ale tonurilor matasii.

Aceste solutii sunt valabile, atat timp cat intregul spatiu decorat se pastreaza intr-un contrast cromatic asemanator. In acest caz, abundenta culorilor de tot felul nu este o solutie favorabila celor doua materiale. Atunci cand intentionam sa decoram un spatiu este ca si cum am scrie distributia unei piese de teatru: fiecare actor isi are rolul sau bine definit, fie ca e un rol principal sau unul secundar.
Asadar, trebuie sa ne stabilim de la bun inceput daca cele doua materiale sunt actorii principali ai piesei noastre sau daca ele fac parte doar din fundalul muzical.
     
Cu siguranta, matasea si catifeaua fac un cuplu la fel de actual ca si Romeo si Julieta, parteneri eterni ce nu pot trai unul fara celalalt.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Pop Lăcrămioara pe 25 Mar 2011, 09:57
    Catifea(pluş)

    Pentru confectionarea cortinei scenei unui cămin cultural,aveţi de vânzare? Cine mă poate ajuta? Mulţumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod