Mai bine cu mai puțin?

Minimalism, cumpătare, case micuțe. Experiențele înaintea posesiilor. În ultimii ani, ideea că drumul către succes este pavat cu ,,mai puțin”, nu „mai mult” a devenit o deviză pentru mulți oameni din lume.
Fiecare femeie care și-a făcut curat în dulap sau s-a oprit din a investi în tot ce se poate investi de ordin “feminin“ poate confirma această deviză. Secretul către un trai mai bun constă în a scăpa de toate lucrurile de care nu mai avem nevoie? Dacă da, atunci de ce? Ce se întâmplă cu noi din punct de vedere psihologic atunci când împachetăm toate perechile de pantofi? Și dacă e bine să scapi de lucruri, de ce ne atât de greu să ne despărțim de ele? De ce ne agățăm de ele în primul rând?
 
Ideea noastră despre sine include și lucrurile pe care le deținem.
Și conexiunea asta poate fi foarte puternică, în special atunci când asociezi o amintire cu un obiect, chiar și atunci când lucrul respectiv nu ne mai servește la nimic altceva. (,,Bolul acela urât in care nu mănâncă nimeni niciodata e cadou de nuntă de la colega din liceu a lui tata. Nu pot să-l arunc.”) E greu să te desparți de lucruri dragi, care îți amintesc de oameni sau de întâmplări fericite, pentru că se simte ca și cum te-ai despărți de o parte din tine. 
Dacă mergi la un restaurant și chelnerul sparge, din greșeală, fix paharul din care ai băut tu apă, te simți oarecum afectată pentru că tu vedeai acel pahar ca fiind al tău, odată ce ai băut din el.
Și mobila de la  birou e “a ta“, nu? Scaunul tău și biroul tău. 
 

Te simți bine pe moment atunci când mergi la shopping să-ți iei ceva frumos după o zi grea. Deci, dacă ne plac așa de tare lucrurile, de ce e mai bine fără ele?

 
Pentru un studiu, adulți cu diferite situații materiale au fost întrebați cât de mult control au asupra finațelor și dacă se simt mulțumiți sau nu de finanțele lor. Răspunsurile lor nu au arătat cât de mult control au de fapt asupra finanțelor, ci cât de mult control cred ei că au.
Este sentimentul de putere, nu neapărat exercitarea acestei puteri, care are legătură cu un trai bun. Există o corelație puternică între senzația de putere de decizie legată de ,,ce fac cu banii“ și sentimentele pozitive (fericire, pace, saatisfacție, mândrie). Suma de bani câștigată nu e cea mai importantă, iar oamenii cu cele mai mari câștiguri nu sunt neaparat cei mai fericiți.
 
Concluzia: să știi ceea ce e cu adevărat necesar, îți eliberează mai multe resurse mintale și emoționale, dându-ți o stare general de bine.
Multe lucruri care țin de economie, ne depășesc cu mult controlul, chiar singurul lucru pe care îl putem alege este propriul nostru stil de viață. Cu cât ai mai multe, cu atât trebuie să ai grijă de mai multe. Costurile sunt permanente, dar beneficiile nu!