Ai pus deja luminițele de Crăciun în casă? Experții spun că decorarea casei mai devreme te poate face mult mai fericit
Persoanele cu o obsesie pentru vinul fiert și renul cu nas roșu, Rudolf, sunt cele mai nostalgice și reticente când vine vorba de lăsarea în urmă a amintirilor fericite din copilărie. Aceste persoane au și o susținere psihologică, ceea ce înseamnă că au o viață mult mai împlinită.
Într-un interviu, Steve McKewon, psihanalist și fondator al MindFixers, a declarat că, deși ar putea exista o serie de motive simptomatice pentru care o persoană ar dori să decoreze casa mult mai devreme, cel mai des întâlnite motive sunt cele ale retrăirii magiei sau compensării unui trecut neglijat. Într-o lume încărcată cu stres și anxietate, oamenii își doresc să se asocieze cu lucruri care îi fac fericiți, iar decorațiunile și luminițele de Crăciun reușesc să evoce acele sentimente puternice ale copilăriei.
Decorațiunile sunt o ancoră sau o cale spre acele emoții magice ale bucuriei din copilăriei. Iar folosirea decorațiunilor de Crăciun mai devreme decât ar trebui nu face decât să prelungească bucuria aceasta. Comentariile lui McKeown s-au bazat pe o cercetare desfășurată pe parcursul a 30 de ani, publicată în Journal of Environmental Psychology, care a încercat să înțeleagă de ce unii oameni se joacă diferite jocuri, în timp ce alții așteaptă cu o anticipare ferventă preparatele gustoase de sărbători.
Oamenii de știință au descoperit că decorațiunile aranjate timpuriu pot reprezenta un semn de compensare exagerată pentru dezamăgirea din trecut simțită în timpul sărbătorilor și o încercare de a evita această dezamăgire pentru anul în curs.
Conform specialiștilor, sezonul sărbătorilor duce la apariția unui sentiment de nostalgie. Iar nostalgia ajută oamenii să se lege de trecutul lor personal și să își înțeleagă identitatea. Pentru multe persoane care pun mai devreme decorațiunile de Crăciun, aceasta reprezintă o modalitate de a se reconecta cu copilăria lor. Ar putea fi un sentiment amar. Poate că sărbătorile servesc ca un memento al momentului în care o persoană iubită încă era în viață. Sau poate că privitul unui brad de Crăciun le reamintește oamenilor cum era viața atunci când credeau în Moș Crăciun.Pentru cei care au pierdut o persoană iubită, sărbătorile pot fi un memento al momentelor fericite pe care le-au trăit cu acea persoană în trecut.
Iar decorațiunile timpurii îi pot ajuta să se simtă mai aproape de acea persoană.Studiile anterioare au constatat că decorațiunile pot fi folosite ca o modalitate de a întinde mâna către vecini și străini, ca o formă inadvertentă de comunicare și accesibilitate.
Posteaza comentariu