De la îmbrăcarea ferestrelor sau a pardoselii până la textilele de pe canapea sau o piesă deosebită care să ofere personalitate încăperii, iată lista esențială de lucruri pe care ar trebui să le ai într-un living bine decorat.
1. Nu neglija ferestrele
Este bine știut: o cameră fără perdele, dacă nu are o priveliște superbă, pare pe jumătate decorată. Dacă ești în căutarea unui look mai casual și mai ușor, optează pentru niște jaluzele, în timp ce perdelele sunt mai elegante, pe lângă faptul că oferă un plus de izolare termică – asigură-te că curg până la podea – și acustică, mai ales dacă optezi pentru țesături dense și corpolente.
2. Decorează peretele de deasupra canapelei și adaugă personalitate living-ului tale
Peretele de deasupra unei canapele din living este unul dintre pereții care va avea mai multă greutate în sufragerie, așa că ar trebui să fie decorat cu grijă. Nu înseamnă că ar trebui să-l supraaglomerezi, uneori cu un singur element cu suficientă prezență vei realiza esențialul. Dar dacă îl lași gol, vei face camera mai lipsită de suflet și mai impersonală. Până și tehnicile Feng Shui recomandă decorarea acestui perete, deoarece este o modalitate de a da echilibru întregului și de a impiedica energia să curgă doar de jos.
3. Respectă proporția dintre spațiu și mobilă living
Acest lucru este valabil atât pentru camerele mici, cât și pentru cele mari. Este important ca toate piesele de mobilă living care alcătuiesc camera să fie proporționale cu spațiul și unele cu altele. Astfel, într-o încăpere mică este recomandat să optezi pentru mobilă living deschisă și tonuri deschise și să încerci să lași zona centrală liberă. Dimpotrivă, o mică piesă de mobilă living nu arată bine într-o încăpere foarte mare.
4. Canapeaua, regina sufrageriei
Este una dintre piesele de mobilă living care va avea mai multă proeminență vizuală, așa că ar trebui aleasă cu înțelepciune. În livingurile mici, dacă nu vrei să pară prea mare, cel mai sigur este să mergi pe o canapea cu tapițerie în tonuri deschise și să o colorezi cu textile. Preferi sa optezi pentru o piesă specială? Redu din restul elementelor, astfel încât nimic să nu concureze cu ea.
5. Planifică depozitarea: o bibliotecă este marele tău aliat
Ordinea decorează, la fel cum dezordinea creează zgomot vizual. Din acest motiv, este important atunci când decorezi camera de zi să creezi soluții de depozitare care să elibereze spațiu și să te ajute să menții ordinea. O bibliotecă, chiar și în încăperile mici, este un mare aliat: planific-o cu o zonă superioară deschisă pentru cărți și obiecte decorative – și o va face și mai ușoară – și cu o zonă inferioară închisă pentru depozitare.
6. Lasă armonia să domnească: gândește decorarea la nivel global
Pune în practică, în decorarea sufrageriei tale, motto-ul „gândește global, acționează local”. Deși trebuie să alegi fiecare piesă de mobilă living separat și chiar să combini stiluri diferite, este important ca toate să împartă o legătură comună pentru a crea o senzație de întreg, și nu că fiecare piesă de mobilă living seste de sine stătătoare. Armonia este de bază în decorare. O cameră de zi armonioasă vizual va fi mai confortabilă.
7. Completează zona de zi cu o măsuță de cafea potrivită
Măsuța de cafea este partenerul fidel al canapelei, nu doar pentru că ajută la configurarea livingului la nivel estetic, ci și pentru că este foarte utilă ca suport sau ca spațiu suplimentar de depozitare.
8. Ai grijă de iluminatul indirect și câștigă confortul luminii
Experții în iluminat optează din ce în ce mai mult pentru iluminatul indirect, prin lămpi de perete sau lămpi de masă în locul iluminatului general prin spoturi încastrate, care pot crea disconfort vizual sau un iluminat prea uniform și slab. Combină diferite tipuri de corpuri de iluminat, dacă este posibil le poți regla intensitatea și mizează pe LED-uri calde. Vei câștiga în confort.
9. Încadrează camera cu un covor (mare)
Covoarele, ca și perdelele, sunt ca cerceii pentru un aspect frumos: îmbracă încăperea. Dar la fel cum ne place ca perdelele să stea pe podea – aproximativ 10 c m–, este convenabil să fim generoși cu lățimea covoarelor. Ideal este ca toate picioarele canapelelor sau scaunelor să fie pe covor și, dacă nu este posibil, măcar cele din față.
10. Nu rata pernele de pe canapea
Tuturor ne plac canapelele bogate în perne, nu doar pentru că fac mai atrăgătoare și mai moale o piesă de mobilă living care poate fi „dură” vizual, ci și pentru că decorează. Sunt perfecte pentru a da culoare canapelelor neutre sau pentru a le reînnoi cu tendințele momentului. Pentru un aspect mai coordonat, alege perne în aceeași culoare cu canapeaua sau cu scaunele.
Posteaza comentariu