Totul in acest apartament, conceput in intregime de arhitect Diana Carstea, a fost gandit pentru a se circumscrie unui joc vizual al limitei si depasirii, menit sa stimuleze imaginatia privitorului prin redefinirea dimensionala a spatiului cu ajutorul luminii, volumelor, texturilor si reflexelor.
Proprietarii, un tanar cuplu, au achizitionat un apartament si o garsoniera alaturate, situate la inaltime, intr-un bloc din Capitala. Acestea au fost punctul de plecare pentru talentata arhitecta. Prin reconfigurarea si amenajarea lor, a rezultat o locuinta confortabila, cu trei incaperi de locuit: o vasta zona de zi multifunctionala, un dormitor spectaculos, cum veti vedea, si un birou, la care se adauga baile si holurile aferente.
Suprafetele verticale si orizontale de sticla transparenta, marcate de accesorii metalice cu taieturi fine, se alatura profilelor prelungi ale mobilierului, realizat pe comanda de Rigmob, definind liniile de forta ale fiecarei compozitii.
Spatiul este conturat de succesiunea planurilor, ce absorb privirea din ce in ce mai mult in adancime. Formele prind viata prin reflexele captate de obiectele invecinate, de volumele complementare.
Nevoile functionale si estetice deosebite ale proprietarilor au dus la configurarea unei noi ordini a valorilor locuirii, si, implicit, la o logica a interiorului diferita de cea comuna. Au rezultat astfel spatii cu o personalitate proprie, surprinzatoare, precum dormitorul cu "dubla fata", in care este expusa, aproape socant, cada de baie, sau loggia ce duce spre... balcon.
Ca zona de comunicare, observatie si interactiune, livingul cuprinde, pe langa uzualul loc de conversatie si nisa destinata aparaturii electronice, si loggia, remodelata si suprainaltata, in care a fost expresiv amplasata o luneta astronomica, simbol al legaturii interior-exterior, al privirii iscoditoare ce cauta sa descifreze misterele universului.
Spatiul este secventializat atat de elemente de arhitectura interioara, precum stalpul ce delimiteaza fosta loggie, pe a carui inaltime a fost montat un calorifer, sau originalele scafe luminoase de sticla de pe tavan, cat si de accentele cromatice calde ce reliefeaza anume detalii in aceasta compozitie cu dominante terne. Bucataria si locul de luat masa invecinat se fac remarcate printr-o combinatie de culori reci si intunecate, respectiv wenge si albastru inchis.
Lumina, la fel de rece, este reflectata de suprafetele metalice satinate si de luciul gresiei. Sticla, sablata sau transparenta, joaca un rol important in conturarea atmosferei acesteia calme, sobre si usor pedante.
Observam din nou modul original in care planurile de sticla orizontale interfereaza cu sistemul de iluminare artificiala, dand nastere unor reflexe neasteptate si speculandu-i potentialul creativ.
Chiar alaturi se deschide o alta incapere, cu o functie foarte importanta in viata proprietarilor: biroul. Inca incomplet amenajat, acesta adaposteste deja o biblioteca impresionanta, ale carei rafturi de culoare wenge, cu un design nu doar functional, ci si atractiv, imbraca peretii pana aproape de tavan, in "mantia cunoasterii".
Lucru ce vorbeste de la sine despre personalitatea beneficiarilor, oameni atat de pasionati de tot ceea ce inseamna comunicare, adaptare si convietuire, incat au preferat sa investeasca enorm intr-un apartament de bloc, decat sa-si construiasca o casa pe pamant.
Doar prin simpla manevrare a celor doua ecrane ce ascund zona lavoarului si a draperiei din fata cazii, baia poate fi izolata, ascunsa privirilor, sau poate invada spatiul acesta destinat odihnei si intimitatii, completandu-l si individualizandu-l in mod spectaculos.
Baia din dormitorul matrimonial a fost conceputa asemenea unei scene de teatru, putand deveni vizibaila sau invizibila, dupa dorinta, prin simpla ridicare sau tragere a "cortinei", respectiv a panourilor din dreptul lavoarului si a draperiei din fata cazii.
Interesanta idee, nu-i asa?Dar aceasta nu-i totul: asemenea camerei de zi, si dormitorul a fost gandit ca o incapere multifunctionala, cuprinzand, pe langa zona de dormit si baia delimitata de geamuri transparente, un dressing si o toaleta.
Complexitatea sistemului de iluminat, compus din aplice de perete, spoturi si lampi suspendate, savant distribuite, are un cuvant greu de spus in conturarea atmosferei calde, intime si senzuale, cum nu se poate mai potrivite cu functia camerei...