Lenjeria de pat - unde o pui la pastrare?

Fie ca vrei sa iti schimbi lenjeria de pat o data cu noul sezon, fie ca vrei sa o depozitezi intr-un loc sigur, pentru mai mult timp (sau pentru generatiile viitoare...), nimeni nu vrea...

Fie ca vrei sa iti schimbi lenjeria de pat o data cu noul sezon, fie ca vrei sa o depozitezi intr-un loc sigur, pentru mai mult timp (sau pentru generatiile viitoare...), nimeni nu vrea sa riste deteriorarea acesteia in timpul depozitarii.

Astazi iti vom oferi sfaturi si ponturi pentru o impachetare si pastrare adecvata a cearsafurilor de pat sau plic si a fetelor de perna. De acum incolo vei fi cu siguranta multumita de rezultat, pe parcursul unui an intreg!

Spala si usuca lenjeria cu atentie inainte de a o pune la pastrare. Scoate cearsafurile din bumbac de la uscator si impacheteaza-le cat sunt calde inca, pentru a nu face cute.

Daca lenjeria s-a racit deja, pur si simplu arunca o carpa umeda in uscator, impreuna cu cearsafurile, si mai lasa-le in masina inca zece minute.

La finalul acestui interval de timp, scoate-le din uscator si impacheteaza-le corespunzator.

Sa impachetezi la perfectie cearsafurile sau cat mai exact cu putinta, margine pe margine, poate fi dificil, insa incearca sa te ocupi de acest lucru la urmatoarea spalare, pentru a evita aparitia cutelor in timpul depozitarii.

Lenjeria de pat impachetata cu cat mai multa grija se va pastra in buna stare si va putea fi folosita "ca noua" cand se va dori acest lucru. Iti recomand sa impaturesti cearsafurile si fetele de perna in forma de patrat sau dreptunghi, forme care evita, pe cat posibil, cutele si dungile inestetice, fiind, in acelasi timp, si o "operatie" mai usor de dus la indeplinire.


Daca iti depozitezi pilotele, paturile, cuverturile, lenjeria de pat si cearsafurile intr-un scrin din lemn, asigura-te ca sertarele sunt acoperite cu o carpa moale sau cu hartie, astfel incat lemnul sa nu pateze tesatura fina.

Pentru a "descuraja" moliile, umple un saculet din material vaporos cu levantica, frunze de rozmarin si alte plante aromatizate, saculet pe care il vei aseza apoi pe rafturile dulapului, scrinului sau dulapului in care iti pastrezi lenjeria de pat.

Incearca acelasi lucru si cu pastilele de naftalina, pe care le poti imprastia printre paturi si pilote. Iti recomandam sa alegi pastile de naftalina usor parfumate, astfel incat lenjeria ta de pat sa miroasa frumos si proaspat atunci cand o vei folosi din nou.


Fii atenta atunci cand iti depozitezi pilotele, pentru a nu le "comprima" de tot. Nu le rula prea strans si nu le aseza sub obiecte grele. Un sertar mai mare, un dulap, un scrin sau o punga sunt locurile perfecte pentru acest tip de obiecte de dimensiuni... generoase.

Daca locuiesti intr-o regiune cu o umiditate ridicata in timpul verii, alege o zi "uscata" pentru a-ti pregati lenjeria de pat de iarna pentru "locul de pastrare". Asaza cearsafurile, fetele de perna si paturile, perfect uscate, in sertare protejate, bine inchise, intr-un dulap cat mai uscat sau, pur si simplu, sigileaza-le in pungi sau saci din plastic, pana cand vor reveni zilele uscate ale toamnei.


Valorifica la maximum spatiul de depozitare prin renuntarea la lenjeria de pat pe care nu o mai folosesti. Doneaz-o unor centre de batrani sau orfelinate sau taie cearsafurile fasii si foloseste-le pe post de carpe. Prosoapele vechi pot fi folosite cu succes la curatat. De asemenea, cu ajutorul lor poti usca blanita cainelui tau, dupa ce l-ai spalat sau curatat, sau le poti tine in masina, in caz de urgenta.