Lavanda, parfum de Provence

Lavanda este din vechime considerata o planta cu proprietati medicinale bogate. In trecut era folosita in tratarea bolilor infectioase, parfumul sau avand proprietati terapeutice. Astazi, lavanda este folosita ca ingredient in gastronomie. Florile de lavanda pot fi folosite la gatit, in special daca sunt pulverizate pe deserturi.
Lavanda aduce un plus de culoare salatelor si poate fi un bun substitut pentru rozmarin, fiind folosita chiar si la felurile principale, in diverse sosuri, la friptura sau peste. Totodata, ea este un ingredient cheie al cremelor, lotiunilor si produselor de frumusete, atat pentru mirosul placut, cat si pentru principiile active care catifeleaza pielea si au proprietati antiseptice.

La inceputul secolului XX, un parfumier chimist care si-a ars mainile a reusit sa impiedice cangrena, clatindu-si mainile cu esenta de lavanda.
In spitalele din Franta, s-a folosit timp de mai multe decenii ulei esential de lavanda pentru a dezinfecta aerul si a preveni infectiile microbiene si fungice. In anumite regiuni ale Spaniei este apreciata si ca antibacterian. Numeroasele sale indicatii au facut din uleiul esential de lavanda o vedeta a aromoterapiei moderne.


El este folosit si in medicina ayurvedica, in India, pentru a atenua depresia insotita de tulburari digestive, precum si de medicina budista tibetana pentru a trata tulburarile mentale.
In Chile, lavanda este folosita pentru a regla ciclul menstrual.

Persoanele agitate, nervoase, care sufera de insomnie, pot folosi cu success aceasta floare, punand sub perna un saculet plin cu levantica. Aroma acestor flori are o mare putere de a induce calmul, linistea si de a indeparta stresul.

Suprafetele liliachii acoperite cu lavanda si campurile galbene de floarea soarelui sunt o caracteristica a regiunii Provence. Inca din Evul Mediu, “La route de la lavande” (Drumul lavandei) aducea bani frumosi si miresme incantatoare acestei zone.
Cele mai frumoase campuri sunt langa Mont Ventoux, Forcalquier si Valensole.