Interior generos desfasurat intr-o volumetrie compacta

Desi pare o constructie de marime medie, aceasta vila ascunde un interiorgeneros, organizat pe doua niveluri. Desfasurarea ampla pe orizontalanu...

Desi pare o constructie de marime medie, aceasta vila ascunde un interior generos, organizat pe doua niveluri. Desfasurarea ampla pe orizontala nu lasa sa se intrevada spatiile degajate de la interior, iar terenul denivelat mascheaza dezvoltarea in aval a constructiei.

Este un proiect al arhitectului Eugen Glaja, care a abordat o solutie interesanta, o contradictie iluzorie a dimensiunilor interioare care nu se releva pe fatade.

Volumetrie interesanta, bine adaptata terenului
Vila cu trei niveluri este amplasata pe un teren denivelat, ce prezinta o panta usoara in aval. Fatada principala, situata inspre strada, se afla pe cel mai inalt punct al terenului.

Ideea arhitectului a fost sa obtina spatii ample la interior, fara ca acest lucru sa se repercuteze intr-o volumetrie masiva.

Pe langa excelenta exploatare a terenului, fatada principala (cea nordica) are un element ce contribuie la inducerea in eroare asupra generozitatii de la interior. Stresinile coborate la 3,50 metri inaltime fata de sol sunt artificiul folosit de arhitect, care nu creeaza impresia de casa cu etaj. Proiectul se preteaza excelent terenurilor in panta.

Dispozitia teraselor pe fatada de S-E (opusa celei principale) contribuie si ea la contradictia exterior-interior. Jocul liniilor de la nivelul acoperisului confera dinamism volumetriei si ii da un plus de originalitate prin asocierea cu modul de solutionare a balcoanelor de la nivelul mansardei.

Organizare interioara in trepte
Pentru a castiga cat mai mult spatiu la interior, arhitectul a organizat functiunile "denivelat".
Astfel, la cota zero, corespunzatoare intrarii in casa, aflata pe fatada principala (N), se afla la interior: holul de acces, biroul si un grup sanitar. Din holul de acces se coboara jumatate de nivel (1,60 m) pe niste trepte in zona de zi ce cuprinde: living, bucatarie deschisa cu sufragerie si camara.

Livingul are o desfasurare spectaculoasa pe verticala datorita supantei. Scara interioara face legatura cu diningul si zona de noapte organizata pe alte doua niveluri. Din supanta livingului se accede inspre dormitorul cu terasa pe rotund. La o diferenta de jumatate de cota (1,60 m) fata de dormitorul cu terasa se afla o a "doua mansarda" ce cuprinde doua dormitoare, o baie si o debara.

Accesul catre subsolul ce adaposteste anexele se face din holul aflat la cota zero.

Organizarea interioara a acestei vile este o solutie excelenta prin care se exploateaza toate zonele, prin niveluri intermediare. Astfel, vila are la interior o suprafata desfasurata pe 200 mp (parter si mansarda), la care se poate adauga si subsolul de cca. 100 mp. Pe langa generozitatea spatiilor interioare, proiectul avantajeaza spectaculozitatea lor, in special in zona de zi, unde livingul apare pe doua niveluri datorita supantei.

Structura de rezistenta si finisaje exterioare
Structura casei este una mixta: zidarie portanta de caramizi si cadre din beton armat (stalpi si grinzi). Casa este izolata atat la exterior, cat si la interior cu placi de polistiren expandat. La interior stratul izolator este mascat cu placi de gips-carton.

Fundatia este din beton simplu, la fel ca si elevatiile imbracate cu caramida aparenta.
Planseele sunt din beton armat, iar la nivelul mansardei planseul corespunzator s-a izolat fonic si apoi a fost pardosit cu dusumea din lemn.

Tamplariile ferestrelor sunt din lemn stratificat de brad, vopsite in alb. Pentru balustrade s-au folosit confectii metalice vopsite tot in alb, ca si stresinile si intradosul lor. Finisajul zidurilor s-a realizat cu vopsea sintetica intr-o nuanta vie de portocaliu. Terasele sunt finisate cu placi ceramice de exterior, iar aleile sunt dalate cu materiale prefabricate de nuanta caramizie.

Suprafata desfasurata
(P + M): 200 mp
Suprafata desfasurata
(S + P + M): 315 mp
Cost orientativ (200 mp):
57.000 USD
Proiectant: arh. Eugen GLaJA