In ce stil vrei sa-ti decorezi casa?

Dupa ce saptamana trecuta am rasfoit reviste, ne-am documentat si am identificat temele si stilurile care ni se potrivesc, astazi vom trece la...

Dupa ce saptamana trecuta am rasfoit reviste, ne-am documentat si am identificat temele si stilurile care ni se potrivesc, astazi vom trece la pasul trei - in care vom pune in practica ceea ce am descoperit despre noi insine in relatie cu decorarea casei.

Nu toate aspectele implicate vor fi la fel de usor de pus in practica. Va fie nevoie de ceva timp si imaginatie pentru a transla in realitate ceea ce ne-am dorit, cu atat mai mult cu cat va trebui sa ne adaptam unui buget. Dar acest lucru poate fi facut, iar rasplata va fi pe masura efortului!

Sub nici un motiv nu vom ignora faptul ca, daca ne-a placut ceva, atunci asa va fi. Spre exemplu: Daca ne place culoarea albastru inchis pentru dormitor, o data cu punerea in practica s-ar putea sa apara indoielile: "Oare nu este prea...?". Nu, nu este, daca intr-adevar ne simtim bine intr-un astfel de spatiu.



Daca insa toate incaperile la care am pus un semn sunt in culori deschise, renuntati la albastru inchis! Nu va veti simti niciodata bine intr-o astfel de ambianta.

Sa trecem acum la spectele decorarii, asa cum au fost enuntate in prima parte a articolului si sa vedem cum le putem aplica:



Sa revenim la situatia de mai sus. Va doriti ceva albastru inchis... pe de alta parte, se pare ca iubiti culorile luminoase. Asadar, ce vom face? Poate aveti deja o canapea sau draperii albastre. Nu ne ramane decat sa zugravim camera in tonuri moi, deschise, si sa folosim obiectele albastre ca accent.

Canapeaua constituie o pata de culoare prea puternica? Rezolvam cu cateva pernute in culori deschise, eventual adaugand o tesatura in aceleasi nuante pastel, drapata artistic pe spatarul canapelei.

Celelalte elemente si piese de mobilier ale incaperii vor fi cat mai apropiate de nuantele peretilor.
Vom obtine un frumos dormitor, in nuantele luminoase cu care ne simtim atat de bine, cu accente ale acelui albastru intens care ne place atat de mult.



O problema des intalnita este aceea ca materialul care ne place costa mult peste bugetul nostru. Mai ales daca este vorba de o cantitate mai mare. Ce ne facem daca descoperim ca imprimeul pe care ni-l dorim pentru draperii sau cuverturi este prea scump? Vom gasi o solutie, evident! Cautam un material uni mai ieftin, care sa se armonizeze cromatic cu cel cu imprimeuri.

Cu siguranta vom gasi o multime de materiale potrivite, pe care le vom folosi pentru suprafetele mari. Materialul imprimat, mai scump, se va constitui in accente. Spre exemplu: o margine lata la cuvertura, benzi verticale la marginile draperiilor, pernute, nasturi imbracati etc.

Vom obtine acelasi efect la un cost de cateva ori mai mic, iar interiorul va fi similar cu ceea ce ne-am propus.

Cred ca ati prins idea!



Reprezinta un element de maxima importanta, pentru ca ei constituie, de fapt, fundalul incaperii. Alegerea culorii necesita mare atentie, de aceea vom incepe prin a selecta dintr-o paleta de varuri gata colorate culorile care ne plac. Dupa identificarea lor, este de preferat sa revenim la culorile mobilierului, ale tesaturilor etc.

Este mai usor sa armonizam culoarea peretilor - unde avem la dispozitie sute sau mii de nuante - cu celelalte elemente ale incaperii, si nu invers. Atentie, mostrele de pe paletarele de culori sunt de mici dimensiuni.

Incercati sa va imaginati culoarea pe suprafete mari, eventual faceti o proba pe o suprafata de minimum 1 mp.

Un alt aspect important este cel legat de eventualele decoratii, de genul stucaturi, baghete, brauri, medalioane etc. In primul rand, fiti siguri ca acestea sunt compatibile cu stilul casei.

Apoi cu dimensiunile camerelor.

In final, va trebui sa decidem daca vor fi mai inchise sau mai deschise la culoare decat peretii; sa decidem materialul: ipsos, poliuretan, lemn etc.; si, in sfarsit, cantitatea lor.

Din nou, incadrarea intr-un buget limitat ne va pune probleme. Solutia? Va propun urmatorul principiu: in locul unei baghete de 12 cm, putem folosi doua de 2 cm dispuse la 8 cm una de alta, vopsind suprafata de perete incadrata la culoarea baghetelor.

Atat pentru azi. Saptamana viitoare ne vom ocupa de lemnarie, mobilier, aranjarea obiectelor, decoratii si iluminat...