Cristina Musat este o femeie tanara, moderna, care are un stil de viata dinamic. Calatoreste mult, studiaza Dreptul si totodata adora sa-si primeasca acasa prietenele. Un mod de viata alert, tradat de amenajarea propriului apartament.
Un concept interesant de ambientare, semnat de designerul Andrei Bogdan si arhitectul Ioana Paunescu, pentru conturarea unui decor plin de idei haioase.
Criteriile de amenajare a unei case moderne nu mai sunt deloc standardizate, un lucru normal avand in vedere oferta pietei si mai ales stilul de viata al tinerilor din ziua de azi.
Ce-si doresc ei? Evident, cat mai mult spatiu, o panorama frumoasa asupra orasului si accente de ambientare cat mai haioase, iesite din anonimat.
Cristina, proprietara acestui apartament de doua camere, situat la etajul unsprezece intr-un bloc vechi din centrul Capitalei, face parte din valul tinerilor ce cauta exprimarea individualitatii in amenajarea casei.
In urma remodelarii, au rezultat trei spatii bine delimitate: zona de zi cu living si bucatarie, ce comunica deschis, dormitorul si baia. De la intrarea in apartament se observa intreaga camera de zi. In dreapta se afla bucataria.
Accentele de culoare portocalie sugereaza in spatiul dintre living si bucatarie configuratia vechiului hol.
Acum totul este debarasat de complicatii, de mobilier greoi, iar liniile simple, dar de efect, confera o alta perspectiva vizuala. Si, in ciuda traseelor curate, a finisajelor placute, nu ai cum sa treci peste detaliile ce personalizeaza fiecare colt in parte.
Vechiul hol de la intrare a fost integrat in ansamblul zonei de zi, peretii fiind desfiintati. Livingul este marcat acum doar sugestiv prin prezenta grinzii masive si prin accentele laterale: spatiul de depozitare inzidit si biblioteca.
Nisele inchise cu usi de dulap in nuanta portocalie se confunda cu un artificiu arhitectural conceput pe verticala, care la o prima vizionare pare a avea rol decorativ. Ele insa servesc drept loc de pantofar. Singurele spatii net delimitate prin intermediul usilor interioare sunt dormitorul si camera de baie.
Astfel, de la intrarea in spatiul livingului se pot observa in dreapta usile acestor incaperi.
Din acest motiv, designerii au conceput un acces interesant pentru baia reconfigurata.Dupa castigarea spatiului pentru baie, usa interioara din fier formeaza un fel de paravan, ce constituie un accent tineresc.
Daca livingul este aproape auster, lasand sa se evidentieze volumele si transparentele discrete realizate cu caramizi de sticla, biroul cu biblioteca si cateva pouf-uri grupate in jurul mesei joase, bucataria surprinde prin asocierea materialelor.
O combinatie inedita intre suprafete de metal greoi, pe alocuri cu urme de "rugina", cu nituri pronuntate ce amintesc de aventurierii lui Jules Verne, si suprafetele perfecte, colorate si sticla termoizolanta in locul faiantei, materiale ce te aduc in contemporaneitate.
Un contrast de texturi aproape brutal, dar foarte tineresc, care uimeste, insa totodata amuza. Prezenta parchetului in bucatarie este un alt lucru atipic, iar modul de imbinare a lamelelor de culori diferite da impresia de reflectare stranie a luminii in incapere.
Mobilierul bucatariei este o combinatie curajoasa intre suprafete cu texturi diferite. Ramele, frontul de lucru si feroneria sunt realizate dintr-o folie groasa de metal patinata.
Locul de luat masa este atipic mobilat cu doua pufuri si o masa joasa de living la mijloc.
De remarcat si modul de iluminare din zona, prin intermediul unei scafe discrete ce asigura o lumina placuta.Pardoseala este un alt element de efect, datorita texturii si a modului de imbinare a lamelelor de parchet.
Zidurile au fante de lumina create cu ajutorul caramizilor din sticla, iar culorile si liniile induc efecte optice menite sa confere o alta perceptie asupra spatiilor.
Si aceasta distorsionare voita, gandita de cei doi designeri, vine sa anihileze orice urma a unei imagini standardizate de locuinta de bloc.
Astfel, zidul dintre dormitor si baie are inglobat un sir vertical de caramizi de sticla, ce faciliteaza patrunderea luminii naturale catre baie, dar totodata constituie si un joc decorativ in spatiul dormitorului.
La fel se intampla si intre dormitor si living, zidul corespondent fiind marcat de doua fante de lumina. O solutie ce sparge din monotonia finisajelor curate si a suprafetelor mari si care da o nota interesanta atmosferei interioare prin filtrarea luminii pe parcursul intregii zilei.
In dormitor, de remarcat pardoseala din pluta.In camera de baie se distinge un aer jovial dat de finisaje, de modul de placare a peretilor in acord cu forma atipica a oglinzii si solutia de iluminare.
Un mixaj care, in ciuda incaperilor strict mobilate, confera o imagine dinamica, tonica si spectaculoasa, mai ales pe timpul serii.
Finisaje curate, pardoseli calde (parchet in zona de zi, pluta in dormitor), lumina de efect, ferestre generoase cu panorama urbana, toate contureaza un interior tineresc in care o femeie si-a gasit refugiul perfect din fata ritmului trepidant al vietii contemporane.
Pana la urma, un apartament in care s-au materializat reusit niste idei haioase, menite a relaxa si a reconforta spiritul, de a-l mentine treaz, vesel si deschis indiferent de situatie, gratie celor doi designeri, Ioana Paunescu si Andrei Bogdan.