Aceasta mancare, peste tot in lume este cunoscuta, ca fiind
ungureasca. Cuvantul gulas in maghiara si astazi inseamna "pastor de
vite". Pe vremuri aceasta mancare a fost numita carne de gulas, adica
carne care este pregatita de pastorul de vite. Prima descriere detaliata
a prepararii dateaza inca din 1787, semnat de Jozsef Gvadanyi. Drumul
parcurs de aceasta mancare, pe calea devenirii o celebritate, nu a fost
spontana, ci o traditie creata intentionat, cum acest lucru s-a intamplat
si in cazul multor simboluri nationale.
Ingrediente:
1 kg carne de vita
80 g unsoare de porc
300 g ceapa rosie
20 g boia de ardei (paprika)
sare
chimen
usturoi
1 kg cartofi
140 g ardei gras
60 g rosii proaspete
"csipetke" adica "zdrente" preparate dupa reteta de mai jos
Carnea, de preferinta suculenta (piept, rasol), se taie in cuburi de 1,5-2
cm. Ceapa maruntita se prajeste in unsoare pana devine aurie. Micsorand
focul sub cratita, adaugam paprika, amestecam, punem imediat carnea,
se pune sare si continuam prajitul.
Dupa evaporarea lichidului se adauga chimionul, usturoiul zdrobit
si putina apa, continuand - sub capac - fierberea inabusita, la foc
molcom. Amestecam din cand in cand si completam cu apa.
Intre timp se taie cartofii (soi ferm), ardeiul gras si rosiile in
cubulete de aproximativ 1 centimetru.
Pentru "zdrente": dintr-un ou, sare si 80 g faina se framanta o coca
tare, se intinde pe planseta o foaie de cca. 1 mm grosime si se rupe,
apoi, in bucatele neregulate, cat unghia de mare.
Cand carnea este aproape gata si zeama s-a evaporat, adaugam cartofii
si asteptam pana devin sticlosi. Atunci se completeaza cu zeama de oase,
cu rosiile si ardeii.
Se fierb impreuna adaugand si "zdrentele".
Se mai completeaza la sfarsit cu zeama de oase si se verifica
condimentatia.
Observatie: Se poate utiliza, ca folos, un vas sub presiune, tip
"Kukta". Gulasul original se prepara insa numai in ceaun. Daca nu
dispuneti de paprika ungureasca (Szegedi, Kalocsai), cautati in piete
cea din regiunea Arad-Pancota.
> Articol
© Copyright: iStockphoto
Posteaza comentariu