Cercetătorii avertizează că acești gândaci devin aproape imposibil de eliminat și sunt la un pas de a cuceri lumea.
Studiul publicat în Scientific Reports a dezvăluit că aceste insecte dăunătoare pot chiar să dezvolte rezistență de-a lungul unei singure generații. Alții dezvoltă rezistență încrucișată, ceea ce înseamnă că devin tolerenți la o substanță toxică folosită cu regularitate doar dacă intră în contact cu un insecticid similar.
”Nu știam că așa ceva se poate întâmpla atât de repede”, a declarat autorul studiului, profesorul Michael Scharf din cadrul Departamentului de Entomologie al Universității Purdue din Statele Unite.
”Observăm o creștere a rezistenței de patru până la șase ori într-o singură generație”, adaugă specialistul, potrivit iflscience.com.
Cercetătorii au testat diferite tipuri de tratamente cu insecticide pe o perioadă de șase luni în numeroase apartamente infestate cu gândaci de bucătărie din Indiana și Illinois.
Substanțele testate au fost abamectin, acid boric și tiametoxam. În cadrul unui tratament, cele trei tipuri de substanțe au fost folosite prin rotație timp de trei luni, apoi s-a repetat. În al doilea tratament au folosit două insecticide din clase diferite timp de șase luni. În al treilea caz au folosit un insceticid la care gândacii aveau inițial un nivel scăzut de rezistență.Indiferent de substanțele folosite, cercetătorii nu au reușit să reducă numărul populației de gândaci. În testul cu un singur insecticid, populația de gândaci a crescut cu zece procente, pe măsură ce gândacii începeau să dezvolte rezistență. Chiar și în cazul amestecului de două substanțe populația de gândaci a crecut masiv.
Al treilea tratament a reușit să mențină constant numărul de gândaci, dar nu a reușit să-l reducă.Oamenii de știință au reprodus apoi studiul în laborator. Așa cum au anticipat, rezultatele au arătat că o mare parte din gândaci și puii lor au devenit imuni la o anumită clasă de pesticide.
Gândacii pot produce până la 50 de pui în timpul uni ciclu de reproducere care durează trei luni, astfel că este suficient ca un procent mic din generația următoare să supraviețuiască, să dezvolte rezistență la insecticide și să se reproducă pentru ca o populație să revină la numărul inițial în câteva luni.
Această specie de insecte este deteastată pe bună dreptate.
Sunt purtători de numeroși agenți patogeni periculoși, inclusiv E. coli și salmonella, dar și de alergeni care declanșează astm. De asemenea, trăiesc exclusiv în mediu uman, astfel că pot crește riscul apariției unor boli.Cercetătorii spun că descoperirile lor arată că metodele de luptă împotriva gândacilor de bucătărie trebuie schimbate. Aceștia recomandă combinarea tratamentelor chimice cu capcane, o îmbunătățire a igienei și folosirea regulată a aspiratorului pentru a ține sub control gândacii, în loc să ne bazăm doar pe insecticide.
„Este o provocare pe care nu am realizat că o putem avea în lupta cu gândacii. Aceștia dezvoltă rapid rezistență la multiple clase de insecticide, ceea ce face ca menținerea lor sub control numai cu chimicale să devină aproape imposibilă„, spune Scharf.