Un apartament spatios, aflat la parterul unei vile vechi, a fost amenajat de proprietarii sai, un cuplu tanar, descendenti ai unor familii de intelectuali de traditie, in fastuosul stil eclectic victorian al perioadei antebelice, constand el insusi dintr-o juxtapunere de stiluri mai mult sau mai putin contemporane. Rezultatul este absolut fascinant!
Din vechea vila a familiei, noul cuplu de proprietari nu a mai recuperat decat acest apartament de la parter, cele doua etaje fiind cumparate de locatarii lor. Atat a fost insa suficient pentru a deveni o locuinta demna de traditia si genealogia lor.
Fara a schimba compartimentarea initiala, pentru fluidizarea spatiului s-au desfiintat vechile usi, doar pe alocuri substituite cu altele glisante.
Mobilarea urmareste insa consecvent redarea parfumului epocii de la care proprietarii isi revendica ascendenta. S-a apelat astfel la piese de anticariat, la mosteniri de familie si chiar la mobilier realizat special pe comanda pentru a se integra armonios in ansamblu.
Desi realizata din unitati aparent disparate stilistic, amenajarea poate fi definita in totalitatea sa ca revelatoare pentru stilul eclectic victorian, cu unele accente coloniale, mai ales in zona de noapte.
Impartirea functionala a spatiului, fara a fi foarte transanta, este totusi logica si usor de urmarit: din micul hol de la intrare se poate patrunde fie in biblioteca, fie in salonul roz, de unde apoi se trece printr-un alt hol spre bucatarie, salonul verde, camera copilului, cu baia aferenta, si dormitorul matrimonial cu baia sa.
Din toata aceasta desfasurare, am ales sa va prezentam doar cateva incaperi, cele mai reprezentative pentru acest decor de epoca.
Biblioteca, functiune prea adesea absenta din casele romanilor, chiar si sub forma unei simple piese de mobilier, ocupa aici in mod remarcabil o intreaga incapere, fireste, cea mai izolata din intreaga casa, necomunicand decat cu holul de la intrare.
Mobilierul masiv din lemn de stejar baituit se reduce la strictul necesar, adica un birou asezat langa fereastra si rafturile pentru carti, care imbraca de sus pana jos trei dintre cei patru pereti.
In biblioteca, totul este de o sobrietate impunatoare, rational, echilibrat, sever si masculin totodata, dar nu lipsit de intimitate. Impresionanta colectie de carti vechi si noi, mostenite sau achizitionate, sta marturie a preocuparilor intelectuale ale mai multor generatii de locatari.
Alaturi se afla marele salon roz, cu amenajarea sa scenografica, in cadrul caruia delimitarea functiilor se face prin stilurile diferite ale mobilierului.
Ornamentele aurite ale pieselor Regence din locul de conversatie, cumparate dintr-un anticariat, contrasteaza evident cu simplitatea spartana a mobilierului din zona de luat masa, realizat pe comanda. Totusi formele curbe sunt usor inrudite, indulcindu-se astfel opozitia, restabilindu-se armonia.
Tapiteria originala a mobilierului Regence din zona de conversatie a fost transformata in mici perne decorative, fiind inlocuita de specialistii de la Kyros Interior cu alta noua, mai intens colorata, purtand semnatura unui designer celebru: Andrew Martin.
Aici, ca si in restul casei, se poate observa cu usurinta o adevarata pasiune a proprietarilor pentru accesoriile din sticla reflectand stiluri istorice: oglinzi, candelabre de cristal, diverse tipuri de lampi cu abajur in vitraliu, dupa traditia celebrului Tiffany.
In ceea ce priveste oglinzile mai ales, nu putem sa nu remarcam prezenta a doua feluri de ancadramente: cele rococo, bogat ornamentate cu vrejuri florale, dotate si cu o masuta in consola, si cele mai simple, cu forma regulata si rame asemanatoare celor ale tablourilor, adevarate naturi-vii, oglindite.
Profuziunea si pretiozitatea obiectelor decorative, a vazelor, fructierelor, sfesnicelor si statuetelor denota o deosebita grija pentru detaliu si un gust desavarsit in aflarea locului potrivit fiecaruia.
Urmand traseul deja stabilit, trecem prin hol, pe langa micul bar cu decoratiuni bogate si pe sub lampile Tiffany, pentru a ajunge in bucataria cu mobilier din lemn masiv, realizat si el pe comanda, cu aceleasi linii simple si totusi decorative, ca si sufrageria.
De altfel, chiar existenta celei din urma explica si absenta mesei din acest spatiu. Electrocasnicele sunt o prezenta discreta in aceasta ambianta, amintind de bucatariile marilor case senioriale de altadata.
Realizat de Casa Cucina din lemn masiv, mobilierul cu linii simple al bucatariei camufleaza discret prezenta electrocasnicelor incorporabile de ultima ora: hota capata aspectul unui cos de cuptor traditional, iar frigiderul este practic inghitit de ceea ce pare a fi un dulap.
Numai cuptorul si plita raman la vedere, dar si ele au fost alese astfel incat sa nu distoneze cu ansamblul.
Mai departe ajungem in zona de noapte, la dormitorul matrimonial, caruia ritmul orizontal al jaluzelelor, reluat pe verticala de suprafetele mobilierului masiv, precum si contrastul dintre culoarea deschisa a perdelelor si rosul pompeian ce domina decorul ii confera aerul exotic al unei resedinte coloniale englezesti. C
a si tapiteria mobilei din zona de conversatie, perdelele din salon si din dormitor au fost asigurate de Kyros Interior, fiind semnate de Robert Allen. La fel si fata de masa din salon, a carei bordura ii apartine lui Andrew Martin.
Intrand in dormitor, pe toaleta cu oglinda din fata patului dublu, zarim un mic aranjament floral si cateva bijuterii expuse dezinvolt, ce aduc o nota de feminitate si gingasie unui ansamblu altfel prea masiv si impunator pentru functia sa.
In baia alaturata regasim acelasi mobilier cu forme ample si regulate, in nuante inchise si cu o compozitie simetrica, desi acestea nu sunt antichitati.
Pana si designul accesoriilor retine ceva din atmosfera victoriana a intregii case: bateriile, oglinda, corpurile de iluminat. Doar dominanta cromatica se schimba fata de dormitor, din rosu in ocru auriu.
O locuinta cu adevarat speciala, nu atat prin opulenta pe care o etaleaza, cat prin rafinamentul cu care o face, nu prin valoarea economica a elementelor amenajarii, cat prin bunul-gust cu care au fost imbinate. O casa ce are o poveste de spus, o poveste ce nu incepe cu actuala generatie de proprietari si probabil nici nu se va termina cu ei!
Posteaza comentariu