Exploatare estetica a spatiului intr-o garsoniera

Intr-un spatiu restrans, ca cel al unei garsoniere, este destul dedificila corelarea laturii practice cu cea estetica, deoarece intr-o singura camera trebuie...

Intr-un spatiu restrans, ca cel al unei garsoniere, este destul de dificila corelarea laturii practice cu cea estetica, deoarece intr-o singura camera trebuie prevazute functionalitati multiple care duc de cele mai multe ori la senzatia de inghesuiala.

In acest sens, abordarea unui decor studiat este trecuta in majoritatea cazurilor pe plan secundar. O exceptie notabila o reprezinta aceasta garsoniera moderna in care diversitatea "destinatiilor" este armonizata. Secretul? Unitatea finisajelor, a designului de mobilier si a cromaticii, toate transpuse intr-o exploatare justa si estetica a fiecarui centimetru patrat.


In materie de amenajari interioare este foarte important sa ne raportam la stilul de viata si la personalitatea beneficiarului, ale celui ce locuieste intr-o casa decorata intr-un anume mod. Numai asa putem intelege optiunile pentru diversele obiecte, nuante si mobilier si asta ne ajuta mai departe sa ne formam ideile asupra interiorului pe care dorim sa-l reconfiguram.

In acest caz, garsoniera reprezinta un spatiu "auxiliar" unei locuinte de doua camere. Mai exact, in acelasi bloc, la etaje diferite, locuiesc parintii si fiul.

Adepti ai unui cartier civilizat, situat aproape de centrul capitalei, proprietarii au preferat sa achizitioneze doua locuinte pe aceeasi scara de bloc in detrimentul unui singur apartament mai spatios, dar aflat intr-o alta zona a orasului.

In plus, au considerat oportun ca fiul lor in varsta de 14 ani sa se familiarizeze de pe acum cu responsabilitatile, dar si cu independenta si confortul asigurate de propria sa locuinta. Este o solutie ce denota emancipare in acord cu stilul de viata al secolului XXI.

Evident, sustinut financiar si aflat sub atenta supraveghere a parintilor, tanarul parcurge o etapa de tranzitie in viata lui deoarece in garsoniera isi des-fasoara activitatile de studiu, de socializare (isi poate invita prietenii), de recreere (auditii muzicale, vizionari TV, jocuri etc.) si de odihna. Dar aceasta independenta nu stirbeste cu nimic momentele de familie cum ar fi servirea meselor impreuna in apartamentul parintilor, petrecerea timpului liber cu acestia etc...

Parintii, pasionati de amenajarile interioare si fiul, adept al tehnicii (aparatura electronica de ultima generatie) au reusit sa gaseasca impreuna cu specialistii de la INNOVA o solutie pentru decorarea acestei garsoniere.




Fiind o garsoniera confort II, s-a avut in vedere crearea unui spatiu mai generos, fluid si logic organizat. Modificarile constructive au vizat desfiintarea usilor (bucatariei si camerei) si a boxelor situate in vecinatatea bucatariei si configurarea unui bar. Inlocuirea dotarilor si refacerea finisajelor s-au facut din doua considerente: confort si estetica. Daca noile ferestre cu tamplarie din lemn stratificat si geam termopan asigura o buna izolare, dar si un aspect placut, tavanul fals din gips-carton si elementele decorative din jurul barului vin sa mascheze traseul de tevi . inestetic initial.

In amenajarea garsonierei au existat trei etape principale: refacerea finisajelor, dotarea moderna (calorifere noi, tamplarie, chiuvete, baterii apa) si decorarea ei (mobilier italian, corpuri de iluminat, obiecte decorative). Daca de primele etape s-au ocupat proprietarii, pentru a treia etapa ei au apelat la specialistii de la INNOVA. Acestia, pe langa consilierea oferita in legatura cu stilul mobilierului si cu dispozitia lui, au sugerat exploatarea spatiului fostelor boxe pentru crearea unui generos dulap inzidit.



In afara grupului sanitar, toate celelalte functiuni sunt concentrate intr-un singur spatiu, rezultat ca urmare a modificarilor constructive operate.

Bucataria este delimitata de camera de zi printr-un bar. Desi de dimensiuni foarte mici, cca. 2,5 mp, bucataria apare ca o functiune bine definita. Mobilierul de aici mascheaza frigiderul si masina de spalat vase, iar dispozitia chiuvetei si a plitei a fost modificata.

Initial chiuveta si aragazul se aflau pe aceeasi linie, respectiv pe peretele opus barului si paralel cu acesta, ceea ce ingreuna o pozitionare justa a restului aparatelor electrocasnice. Daca schimbarea locului chiuvetei s-a facut relativ usor, in privinta aragazului lucrurile s-au complicat. De aceea s-a renuntat la o plita si la un cuptor alimentate cu gaz, in favoarea unor modele noi, performante, electrice.

Functiunea de bar are doua roluri: cel propriu-zis si cel de loc de luat masa, rezolvat elegant, adaptat spatiului restrans. Camera garsonierei imbina functiunile zonei de zi cu cele ale zonei de noapte. Pe parcursul zilei ea poate fi folosita ca si zona de conversatie (canapea in "L" cu masa joasa), ca zona de studiu (birou situat pe coltul incaperii langa fereastra) sau pentru recreere (vizionare TV, jocuri etc.).

Noaptea, canapeaua se transforma intr-un confortabil loc de odihna. Spatiile de depozitare, foarte importante in orice locuinta, au fost atent abordate. Astfel, biblioteca din camera, dulapul inzidit din hol si etajerele pe role asigura suficient loc de depozitare a diverselor obiecte si a garderobei.

Finisajele confera luminozitate (albul peretilor) si caldura (parchet laminat) garsonierei si sunt in ton cu cromatica mobilierului. Din spirit practic s-a optat pentru jaluzelele verticale in loc de perdele, iar obiectele decorative, putine dar interesante, sugereaza oarecum varsta locatarului. O garsoniera decorata intr-o maniera minimalista, dar de efect prin designul pieselor si functionala prin dispozitia pieselor si destinatia lor.