Iluminarea este, fara discutie, cel mai important element al decorarii locuintei. Este instrumentul care genereaza atmosfera incaperii, de la intimitate la entuziasm. Dar pentru a fi siguri ca efectul luminii este cel dorit, este important sa cunoastem cele patru tipuri de iluminare.
- lumineaza intreaga incapere. Este recomandata posibilitatea reglarii intensitatii, pentru a avea mai multa flexibilitate in ajustarea stralucirii.
- asigura fluxul luminos necesar pentru desfasurarea unor activitati cum ar fi cititul, prepararea mancarii, barbierit etc. Intensitatea luminii locale trebuie sa fie corect dozata pentru a nu obosi ochii.
- de obicei surse cu lumina directionata sunt utilizate pentru a sublinia un obiect de arta sau un element arhitectural. Luminile de accent sunt de aproximativ de trei ori mai intense decat lumina generala.
- o primim (gratis) prin ferestre, usi, luminatoare. In functie de perioada din zi, anotimp sau vreme, aceasta poate varia ca intensitate si culoare.
Se recomanda o analiza atenta a activitatilor care se vor desfasura in diferite zone ale incaperilor. Nu ezitati sa folositi tipuri multiple de iluminare. De fapt, acest lucru este de dorit si va crea efecte foarte interesante.
Nu este de neglijat nici faptul ca iluminarea poate face o camera sa para mare sau mica.
Veti descoperi ca exista practic sute de moduri de iluminare aplicabile unei incaperi. Ganditi iluminarea prin prisma a doua aspecte: functional si estetic.
Functional, iluminarea va asigura tipul corect si cantitatea de lumina necesara scopului. Estetic, aceasta poate fi configurata pentru a crea atmosfera dorita.
Si iata cateva recomandari practice pentru iluminarea locuintei: