Atunci cand incepem studierea disciplinei Fengshui este bine sa
avem fixate in minte liniile directoare dupa care se conduce acest
studiu. Majoritatea maestrilor sunt de acord ca urmatoarele principii
sunt de baza in studierea si aplicarea Fengshui in viata noastra:
1. Yin si Yang;
2. Cele cinci elemente;
3. Cele opt trigrame;
4. He Tu, Luo Shu;
5. Xian Tian si Hou Tian Ba Gua.
Conceptul de Yin si Yang este primul principiu din Fengshui. La origini,
yin si yang defineau partea umbrita (yin) si cea luminata de soare (yang)
a unui deal. Mult mai tarziu, yin si yang au ajuns sa reprezinte cele
doua aspecte primare ale fortei qi.
Yin
Este reprezentat prin materia stabila care este pamantul. Yin se contracta si se condenseaza. Reprezinta principiul pasiv din natura exprimat prin intuneric, raceala si umezeala. La nivel uman simbolizeaza feminitatea si inertia. Alte trasaturi Yin: negru, iarna, frig, nord, noapte, luna, liniste, interiorizare, apa, imaginatie, intuitie, creativitate, spate, inactivitate, liniste, odihna, tristete, slabiciune, albastru, verde.
Yang
Yang este exprimarea fortei ceresti. Yang are calitatea de a se expansiona. El reprezinta principiul activ in natura exprimat prin lumina, caldura si uscaciune. La nivel uman, yang reprezinta masculinitatea si partea pozitiva a emotiilor.
Alte trasaturi yang: alb, vara, zi, sud, lumina soarelui, miscare, exteriorizare, fata, varf, activ, ferm, analitic, exuberanta, agresiune, rosu, galben. Aceste trasaturi nu sunt exhaustive. Cu efort minim, privind cu atentie imprejur, puteti deduce si alte caracteristici care apartin fie de latura Yin, fie de cea Yang a vietii. Energia este in continua curgere si transformare, iar in decursul acestui proces ea imbraca trasaturi Yin sau Yang, in functie de conditiile in care se manifesta.
Atunci cand analizam energiile din mediul inconjurator este bine sa tinem cont ca un lucru este Yin in raport cu alt lucru care este Yang si viceversa. Acelasi lucru se aplica si la persoane si la interactiunile dintre ele. Cunoasterea principiului Yin-Yang si recunoasterea lui in natura si in interactiunile dintre oameni ne va aduce o mai buna intelegere a vietii si a posibilitatilor pe care le avem in crearea unei atmosfere armonioase atat in exteriorul, cat si in interiorul nostru.
Simbolul Taiji
Acest simbol reprezinta interactiunea eterna dintre Yin si Yang. Precum cele doua fete ale unei monezi, Yin si Yang nu pot fi separate. Simbolul ne mai arata ca nimic nu este in intregime Yin sau Yang. In fiecare lucru exista si opusul sau, care la inceput apare doar ca un punct, un potential al actiunii sau starii si care creste in timp.
Privite ca un intreg, Yin si Yang reprezinta legea naturii - schimbarea perpetua.