Dormitorul, sanctuarul tau...

Dormitorul ar trebui sa fie "sanctuarul" nostru, spatiul in care ne relaxam dupa o zi obositoare sau stresanta petrecuta la serviciu, oaza noastra de liniste si implinire.

Dormitorul ar trebui sa fie "sanctuarul" nostru, spatiul in care ne relaxam dupa o zi obositoare sau stresanta petrecuta la serviciu, oaza noastra de liniste si implinire. Insa daca aceasta incapere este mai degraba un dezastru in ansamblul apartamentului tau, poate ca ar fi timpul sa dai militaria jos din pod si sa incepi sa iti aranjezi aceasta incapere asa cum iti doresti, de fapt.

Designerii sunt cu totii de acord - dormitorul are rol de refugiu, de spatiu dedicat odihnei bine meritate, este menit sa creeze o atmosfera placuta, calda si intima, care pregateste intregul organism pentru somn si relaxare.

O bucatarie nearanjata, "obosita", care nu se incadreaza in tendinte sau o camera de baie de dimensiuni mici si destul de "inghesuita" ar putea reprezenta doar mici inconveniente in momentul in care doresti sa iti vinzi apartamentul. Insa un dormitor care nu te "inspira" sau care te oboseste vizual poate avea un impact deosebit asupra felului in care percepi intreaga locuinta.

Mai mult decat atat, iti poate influenta starea fizica si psihica, avand in vedere faptul ca rolul acestei incaperi este atat de important pentru starea ta generala (de buna dispozitie, dar si de sanatate) - nu uita ca iti petreci aici intreaga noapte si, uneori, o buna parte din zi.

Insa sfaturile de mai jos te pot ajuta sa transformi aceasta camera intr-o adevarata oaza de relaxare:



Iti simti privirea coplesita atunci cand intri in dormitor? Fie ca ai prea multe piese decorative expuse pe pereti, fie tot felul de nimicuri pe noptiera, fie ca pe podea se "lafaie" stive de haine murdare sau care nu au fost inca "triate", impactul vizual este acelasi - o incapere neingrijita, dezordonata si total inghesuita...

Cu cat ai mai multe lucruri si obiecte intr-o camera, cu atat mai mica si mai stramta ti se va parea.

Fa tot ceea ce crezi de cuviinta pentru a-ti organiza mai bine lucrurile sau, cel putin, pentru a le scoate din raza vizuala. In acest scop, apeleaza la toate sistemele de depozitare pe care le ai la indemana (debara, lazi, sertare etc.). Uneori, nu este nevoie decat de putin spirit practic, ceva initiativa si vointa pentru a gasi fiecarui obiect in parte locul cel mai potrivit.

Expertii Feng Shui te sfatuiesc sa nu ascunzi toate aceste lucruri sub pat, deoarece in acest fel se intrerupe fluxul natural al energiei, iar odihna si somnul iti vor fi afectate.



Dormitorul este o camera doar pentru adulti. Astfel, este momentul ca cei mici sa fie trimisi in camera lor... De asemenea, specialistii in design interior afirma ca este recomandabil sa elimini din incapere orice urma care sa iti aminteasca de faptul ca ai copii.

Acest lucru inseamna ca jucariile, hainutele sau alte obiecte pe care prichindeii obisnuiesc sa le lase aruncate prin dormitor trebuie sa se intoarca la proprietarii lor de drept, in camera copiilor... Hainutele trebuie impaturite si aranjate in dulapurile micutilor - niciodata nu trebuie sa stea in acelasi loc sau cos cu rufele parintilor.

Dormitorul trebuie sa se reduca la ceea ce insemnati tu si partenerul tau de viata.
Este spatiul in care va detensionati dupa o zi interminabila si in care impartasiti momente care va apartin exclusiv, ca si cuplu.



Ritmul haotic al vietii din zilele noastre a reusit sa ne "amprenteze" pana si locuintele - apartamentele au devenit la fel de aglomerate ca si vietile noastre sau ca programul de lucru pe care fiecare dintre noi il avem. Adesea, dormitorului ii este atribuit (pe nedrept!) si un alt rol, respectiv acela de birou de acasa...

Un birou sau o masa pe care este asezat un computer "deturneaza" scopul initial al acestei incaperi - acela de a servi drept refugiu in fata cotidianului, a grijilor si a problemelor.

Daca pur si simplu nu ai un alt loc in care sa iti asezi computerul, cel putin incearca sa il pozitionezi in asa fel incat sa nu fie ultimul lucru pe care il vezi inainte de a adormi sau primul lucru pe care il vezi la trezire, dimineata. In caz contrar, stresul acumulat peste zi se va mentine, iar odihna ta va fi puternic perturbata.



Aceasta nu este o incapere potrivita pentru a testa cea mai noua tendinta din designul interior... Alege si pastreaza o schema cromatica, o tema, dar si materiale care au semnificatie si importanta pentru tine si care, in primul rand, te relaxeaza.

Poti face apel la un ansamblu decorativ central "dramatic" si cu accente puternice, atata timp cat iti inspira senzatia de liniste si calm.


Punctul tau focal sau de interes ar trebui sa fie un pat imens, cu saltea moale si lenjerii curate si parfumate, un afis inramat sau o pictura cu o scena tropicala senzuala sau o gradina odihnitoare - aceste imagini sunt cat se poate de relaxante si creeaza o atmosfera calda.

Iti poti personaliza decorul, adaugand acestei exprimari artistice un detaliu personal - o fotografie inramata sau transformata in poster, infatisand un peisaj romantic din luna voastra de miere.



Cand vine vorba despre lenjeriile de pat, nu te zgarci! In acest caz, iti dam voie sa arunci cu banii in stanga si in dreapta... Tine cont de faptul ca pielea ta va fi in contact cu materialul din care este confectionata lenjeria de pat de la sase pana la opt ore in fiecare noapte. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fie de calitate si cat mai confortabil.

In plus, patura, pilota sau cuvertura de pe pat iti va "sari in ochi" de fiecare data cand vei trece pe langa usa dormitorului. Lenjeria trebuie sa iti "fure" si privirea, nu doar sa faca apel la simtul tau tactil.

Daca te-ai indragostit de felul in care materialul se simte pe piele sau daca ti-a placut la nebunie cum se asorteaza lenjeria cu patul si intregul decor al dormitorului, nu ezita si...
sparge pusculita! Pana la urma, hai sa recunoastem - o lenjerie de pat de calitate si "de efect" poate transforma si cel mai simplu sau "plictisitor" dormitor intr-un adevarat regal al relaxarii...