Si anul acesta bradul impodobit va ocupa locul central in locuinta noastra. Deci, un copac natural sau unul din poliamida, lemn si sarma (numit si ecologic)... Evident, el va fi impodobit cu o multime de materiale: sticla, plastic, fibre textile, sarma de cupru, si va contine obligatoriu diverse mici bucurii (cu continut mare de glucide) numite indeobste bomboane.
Totul in casa va fi distribuit cu rigoare matematica dupa scheme complicate si indelungi cautari. Astfel, aerul de sarbatoare...
Cred ca am pornit de la premise false. Ce spuneti de o reconsiderare?...
Craciunul se serbeaza de mai bine de 4.000 de ani, incepand cu mesopotamienii. Persanii si babilonienii aveau o sarbatoare similara - Sacaea, grecii il sarbatoreau pe zeul Kronos, iar romanii pe Saturn. Sarbatorirea nasterii pruncului Iisus a inceput abia in 350 AD.
Cuvantul Craciun este unic (probabil de origine daca), singura similaritate fiind cu spaniolul "creacion". In timp, sarbatoarea a primit o multime de adaosuri: Mos Craciun - traditie olandeza, bradul - traditie germana, aranjamente cu scena din iesle - traditie italiana, ciorapeii agatati la semineu - traditie americana, taierea porcului - traditie romaneasca.
De fapt, ce sarbatorim azi? Si cum sa decoram casa?
Poate ca sarbatorim solstitiul de iarna, trecerea spre lumina, cu toate semnificatiile ei. Incepem un nou ciclu, avem la dispozitie o scurta pauza de respiratie, de reconsiderare si reevaluare. Ni se ofera poate singurul moment din an cand ne putem elibera de conveniente, de falsitate.
De sarbatori putem reimbraca haina curata a sperantei, a increderii, a tolerantei. Lasati-o sa invaluie si casa. Apoi, imprastiati putina relaxare pufoasa in culoarea preferata prin locurile unde va cuibariti cu o carte in mana.
Creati puncte de interes din soapte voioase (nu strigati, ati putea imprastia vraja) si luminati-le cu sclipiri de spirit.
Mobilati atent, cu prieteni buni si dragi, si decorati peretii cu amintiri frumoase in tonuri calde, dar si cu proiecte cristaline ca o dimineata de Craciun.
Nu uitati mirosul: aranjati-l in fuioare subtiri, verzi pentru brad, galben-orange pentru bunatatile pregatite si impletiti-le cu albul taios al gerului de afara.
Iar in toata aceasta ambianta, sursa principala de lumina, ei bine, suntem noi!
Sarbatori Fericite!
Posteaza comentariu