Detergentii naturali, o adevarata comoara!

Tot ceea ce folosim pentru spalat si curatat, la baie, bucatarie, dar mai ales in ingrijirea corporala, sunt produse de sinteza.

Tot ceea ce folosim pentru spalat si curatat, la baie, bucatarie, dar mai ales in ingrijirea corporala, sunt produse de sinteza, rezulate din transformarea chimica a produselor petroliere, a mineralelor, la care se adauga inca alte chimicale: arome, coloranti, conservanti si alte genuri de aditivi. Detergentii de vase, lichizi sau solizi, prafurile de curatat, detergentii pentru rufe, inalbitorii, samponul, gelurile de dus, sapunul, detergentii solizi pentru toaleta, pasta de dinti, spuma de ras sunt toate produse chimice.

Preturile lor sunt modice, ceea ce le face accesibile oricui. Partea rea este ca... fac rau, atat pielii tale, cat si mediului. Produsele naturale, cele inofensive pentru piele si mediu, sunt, din pacate, rare si, de cele mai multe ori, inaccesibile.

Preturile lor sunt de trei, chiar patru ori mai mari decat ale produselor populare.

Daca o punga de detergent de rufe clasic, de un kilogram, costa in media 8-9 lei, pentru un produs natural din aceeasi gama, platesti intre 10 si 15 lei pentru doar 500 de grame. In plus, pentru a fi eficiente, trebuie sa folosesti o cantitate dubla de produs. Apreciaza singura cat sunt de scumpe, in fapt.

Daca totusi vrei produse naturale, in locul celor chimice, iata cateva sfaturi, asa cum le-am primit si eu, de la bunica mea.

Otetul

Este o substanta care poate curata perfect aproape orice suprafata din casa. Singura conditie este sa folosesti otet natural, rezultat din fermentarea naturala a vinului, nu otetul care costa 1 leu litru si care este 100% acid acetic.

La o parte de otet se adauga o parte de apa si ai obtinut o solutie miraculoasa.

Pune amestecul intr-o sticla cu pompa spray si poti curata aproape totul in casa. Dilueaza corect, pentru ca, in forma pura, este acid.

Nu te teme ca va mirosi totul a otet. Aroma specifica dispare intr-o ora sau poti aromatiza tu singura amestecul, adaugand in solutie cateva bucati de coaja de portocala sau de lamaie, pe care le-ai batut, in prealabil, cu un ciocan pentru snitele. Sau adauga o mana de frunze de menta pe care le-ai facut papusa si le-ai strivit cu sucitorul sau facaletul. Solutia de otet va mirosi foarte bine.

Nu folosi otetul pe marmura, in rest, iata care sunt locurile numai bune de curatat, natural, cu o solutie aromata de otet:

Baia - poti folosi otetul pentru chiuveta, faianta, cada si robinetii nichelati.

Pentru toaleta, foloseste otet 100%, pe care il pulverizezi in vas. Lasa-l sa "lucreze" 30 de minute. Otetul dezinfecteaza si parfumeaza in acelasi timp. Dizolva depunerile de sapun si cele de piatra. Poti spala pe jos cu o solutie de apa si otet. Este foarte eficient.

Bucataria - curata chiuveta, hota, blatul de lucru, peretii, daca sunt faiantati sau vopsiti cu vopsea lavabila (o parte otet la doua parti apa), si spala pe jos cu solutie de apa si otet.

Rufe - clateste-le la final cu o jumatate de cana cu otet. Substanta dezinfecteaza si curata perfect toate urmele de detergent. Este indicat mai ales persoanelor alergice, a caror piele sufera din cauza detergentilor, dar si pentru lucrurile copiilor mici.

Geamuri si oglinzi - foloseste solutia de otet ca orice solutie de curatat geamuri.

Poti creste concentratia de otet daca speli sticla obisnuita, insa, din prudenta, redu cantitatea de otet in cazul oglinzilor pretioase, sa nu risti sa degradezi argintul oglinzii. Pulverizeaza solutia si sterge imediat cu o carpa moale.