Detalii Exotique

Se spune ca "Dumnezeu se ascunde in detalii", iar cei familiarizati cu secretele designului de interior o stiu prea bine: detaliile sunt cele care fac atmosfera si farmecul unei amenajari.

Se spune ca "Dumnezeu se ascunde in detalii", iar cei familiarizati cu secretele designului de interior o stiu prea bine: detaliile sunt cele care fac atmosfera si farmecul unei amenajari. Locuinta din imagini, remodelata si ambientata de arhitect Georgia Cristea, constituie proba "vie" a acestui principiu.

Atat mobila sau textilele, cat si obiectele decorative, ce poarta marca Exotique, confera acestui impozant open-space o nota distincta, personala si... exotica!

Atunci cand proprietarul a solicitat interventia arhitectei Georgia Cristea, ceea ce urma a deveni o garsoniera de bloc nu prea fericit impartita se afla inca in faza de constructie. Sincronizare fericita, ce a facut posibila modificarea structurii concepute initial.

S-a renuntat pur si simplu la ridicarea anumitor ziduri in intregime sau partial, rezultand un fel de open-space in care functiunile de baza sunt separate doar printr-o biblioteca si un paravan, ce lasa privirea sa alunece nestingherita prin tot apartamentul.



Totul s-a realizat minutios, cu o deosebita atentie pentru detaliile de impact si cu multa consideratie pentru nevoile, exigentele si gusturile beneficiarului, intregul mobilier fiind comandat sau achizitionat special pentru aceasta locuinta, cu o singura exceptie: fotoliul din dormitor, adus chiar de client ca amintire dintr-o alta casa.

Imediat ce treci de minusculul hol de la intrare, ce adaposteste un mic cuier si o frumoasa broderie orientala lucrata manual, intri in bucataria deschisa, cu mobilier facut pe comanda, ale carui linii sobre, curate, contrasteaza placut, desi neasteptat, cu galbenul viu, optimist si exuberant, al fronturilor, doar vag temperat de clasicele geamuri de sticla sablata si cadre de metal satinat.

Aproape pe nesimtite treci apoi, ocolind un paravan chinezesc in lac negru cu incrustatii din sidef si diverse alte materiale pretioase, adevarata piesa de rezistenta, intr-un mic, dar foarte rafinat living.

Aici, canapelele si masuta cu forme de o simplitate minimalista, realizate din impletitura de zambila de apa si cu tapiterie de catifea brun-inchis, te invita parca la o sueta sau pur si simplu la o "sedinta" de leneveala in fata televizorului cu marca faimoasa.

Cateva perne de organza colorate, brodate cu indemanare, un cufar cu ornamente cizelate in basorelief, o fructiera de portelan cu motive florale, un aranjament de plante uscate si vopsite asezat acolo unde se va monta mai incolo semineul, un suport pentru sticlele de vin reprezentand silueta nostima a unui chelner... dulci nimicuri ce se insinueza discret in aceasta ambianta la inceput sobra, imbogatind-o, particularizand-o, insuflandu-i o viata proprie.

Exotismul, ce in living pare a se strecura mai mult aluziv, gratie catorva detalii, devine predominant in dormitorul cu aer misterios si opulent, de basm oriental, chiar daca patul se inscrie in linia minimalista a canapelelor din living.

Peretii isi leapada vesmantul alb-crem din restul locuintei pentru un rosu intens si festiv, ce se regaseste apoi pe covorul cu delicate arabescuri si pe cufarul pictat cu ornamente galbene si verzi.



In spatele unei draperii de organza, tot rosie, se ascunde un mic dressing. Nisele de deasupra patului adapostesc trei siluete masive: un vas cu capac conic, un Buddha cu patina aurie si un cocos de lemn policromat, in vreme ce, pe polita din mijloc a bibliotecii, se intrevad volumele intunecate ale unei sculpturi.

Fiecare element contribuie, intr-o ciudata simfonie a contrastelor si reverberatiilor, la conturarea unei atmosfere magice situate undeva la limita dintre mitologia exotica si vis. Doar intr-un colt, langa peretele de sticla ce strabate intregul apartament, sta atent si tacut fotoliul englezesc, martor linistit al fascinantului spectacol!