Multe persoane își dau seama dacă s-a stricat un produs alimentar în funcție de culoarea acestuia. Mai jos, vom detalia de ce se schimbă culoarea cărnii și cum poți folosi aceste informații pentru sănătatea ta și a familiei tale.
Ce factori afectează culoarea cărnii?
Nu știi când poți arunca o bucată de carne care stă în frigider? Culoarea cărnii poate fi afectată de o varietate de factori. Conform specialiștilor, culoarea unei bucăți de carne este influențată de vârsta animalului, specia, sexul, dieta și chiar și mișcarea fizică pe care acesta o face. Un animal care face mai multă mișcare va avea mușchii de o culoare mai închisă, ceea ce înseamnă că același animal poate avea mai multe culori când vine vorba de carnea sa.
Care sunt motivele pentru care se schimbă culoarea cărnii?
În momentul în care carnea stă în frigider sau congelator, culoarea sa poate deveni puțin mai deschisă sau mai închisă.
Acest lucru nu înseamnă neapărat că s-a stricat acest aliment. Dacă observi modificări ale culorii alături de un miros ciudat sau de o consistență neobișnuită, este recomandat să arunci carnea. Mioglobina este responsabilă de culoarea roșie a cărnii crude și este prezentă în țesuturile animalului, devenind roșie atunci când este expusă la oxigen, în timpul procesării.Carnea roșie
Carnea proaspătă de vită are o tentă violet, dată de mioglobină. Chiar dacă a fost sigilată carnea, tenta violet există în continuare. Cu toate că nu arată neapărat apetisant, această culoare este normală pentru carnea roșie.
Odată ce intră în contact cu oxigenul, carnea își va schimba coloritul în roșu-brun.Carnea cu tente gri sau maro
Ai cumpărat carnea perfectă pentru grătar, de o culoare roșie, dar odată ce ajungi acasă observi că are o tentă gri pe interior. Această culoare nu îți dă semne că s-a stricat carnea, ci este din nou cauzată de mioglobina care intră în contact cu aerul.
Carnea în mai multe culori
Atunci când alegi o bucată de carne la magazin, încearcă să eviți orice carne cu decolorări. Uneori, carnea de vită poate avea porțiuni argintii sau chiar și de un verde strălucitor.
Însă aceste tente strălucitoare nu au nimic de-a face cu calitatea cărnii. Carnea pe care o cumpărăm este formată din diferiți compuși, printre care se numără fierul și grăsimile. Încearcă să ții carnea departe de luminile puternice, pentru a evita formarea culorilor tip curcubeu.Carnea de pui
Carnea de pui și de curcan poate varia în funcție de culoare. Carnea de pasăre gătită poate fi albă, cafenie sau roz.
Somon
Nu te lăsa păcălită de culorile diferite ale somonului. Bucățile de carne de somon pot varia când vine vorba de culori, în funcție de locația în care au fost crescuți peștii.
Somonul sălbatic are o culoare roșie intensă, iar somonul de crescătorie are o culoare roz-portocalie.