Care este motivul pentru care ar trebui să ai mai multe cărți decât poți citi
Ești mereu ocupat în viață, iar intențiile sunt diferite de acțiuni. Curând vei observa că pe rafturile bibliotecii tale s-au strâns cărți pe care intenționezi să le citești într-o zi sau cărți pe care le-ai răsfoit o dată, dar apoi le-ai abandonat. Este acest lucru dezastruos pentru ambiția ta de a deveni o persoană mai inteligentă și mai înțeleaptă?
Dacă nu reușești să citești niciodată cărți, atunci da.
Poți apela la câteva trucuri care te ajută să faci mai mult loc lecturii în viața ta ocupată, pentru că este foarte important să îți ocupi câteva ore pe săptămână cu acest proces al învățării. Dar dacă pur și simplu procesul de a citi cărțile nu este la fel de rapid ca procesul de a le cumpăra, atunci există o veste bună pentru tine.
Biblioteca ta cu foarte multe cărți nu reprezintă un semn al eșecului sau al ignoranței, ci un semn al onoarei. Poți să te gândești la legendara bibliotecă a scriitorului italian Umberto Eco, care conținea 30.000 de cărți. Chiar a reușit Eco să citească toate acele cărți? Bineînțeles că nu, dar nu acesta era scopul înconjurării sale cu atât de multe cunoștințe potențiale, dar încă nerealizate. Oferind o atenție constantă tuturor lucrurilor pe care nu le cunoștea, biblioteca lui Eco l-a menținut pe acesta curios și însetat de cunoștințe în mod constant. O colecție tot mai mare de cărți pe care nu le-ai citit încă poate face același lucru și pentru tine.
O bibliotecă privată nu este un instrument de stimulare a orgoliului, ci un instrument de cercetare.
Cărțile citite sunt mai puțin valoroase decât cele necitite. Biblioteca ar trebui să conțină atâtea lucruri pe care nu le știi pe cât îți permit mijloacele financiare. Vei acumula mai multe cunoștințe și mai multe cărți pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar numărul în creștere al cărților necitite de pe rafturile bibliotecii tale te va privi amenințător. Într-adevăr, cu cât știi mai multe, cu atât mai multe rafturi de cărți necitite vor exista. Poți numi această colecție de cărți necitite anti-bibliotecă. O anti-bibliotecă este un memento puternic al limitărilor tale. Volumul mare de lucruri pe care nu le cunoști, pe care le cunoști pe jumătate sau despre care îți dai seama într-o zi că sunt greșite. Trăind zilnic cu acest memento, te vei îndrepta spre un fel de umilință intelectuală, care îmbunătățește procesul decizional și ajută învățarea. Oamenii nu îți spun ce nu au studiat sau ce nu au experimentat, dar fi frumos dacă ar face-o. De ce? Poate pentru că este bine cunoscut la nivel psihologic faptul că cei mai incompetenți oameni sunt cei mai încrezători în abilitățile lor, iar cei mai inteligenți se îndoiesc de propriile capacități. Este vorba despre efectul Dunning-Kruger. De asemenea, cu cât admiți mai ușor că nu știi lucruri, cu atât mai rapid poți învăța.Nu te mai stresa pentru că ai cumpărat prea multe cărți sau că ai o listă de cărți pe care nu o vei putea acoperi nici măcar în trei vieți.
Toate cărțile pe care nu le-ai citit sunt un semn al ignoranței tale, dar dacă știi cât de ignorant ești, ești deja înaintea celor mai mulți oameni.
Posteaza comentariu