Cum să-ți organizezi bucătăria pentru mai mult spațiu

Unele persoane nu un nicio problemă cu un birou plin sau cu dulapurile cu multe haine, însă bucătăria ne afectează pe toți. Află cum să-ți organizezi bucătăria pentru a economisi timp și spațiu.
Dacă dezordinea din alte camere nu are un impact major, felul în care arată bucătăria îți poate afecta întreaga familie, așa că este important să încerci să creezi mai mult spațiu. Dacă știi cum să-ți organizezi bucătăria te vei descurca foarte ușor indiferent de mărimea ei. De multe ori poți renunța să gătești tocmai pentru că nu găsești ustensilele necesare sau nu ai loc să pregătești ingredientele. Din păcate, mersul des la restaurant sau mâncarea comandată online te pot predispune la obezitate, diabet și hipertensiune arterială, din cauza excesului de grăsimi, zahăr și sodiu.

 
Iată cum să-ți organizezi bucătăria pentru a o transforma într-un spațiu util:

 
1. Mai întâi fă inventarul

Înainte de a lua orice măsură, trebuie să știi exact ce ai în bucătărie. Scoate toate ustensilele și păstrează-le numai pe cele de care ai nevoie.
Fă o listă cu numărul de ustensile de același fel și aruncă-le pe cele uzate. De asemenea, gândește-te și de câte aparate ai nevoie, în funcție de programul tău zilnic. Numără paharele de șampanie, cele de vin și coniac, precum și pe cele obișnuite. Dacă îți ocupă mai mult de jumătate din spațiul de depozitare, este momentul să renunți la câteva dintre ele. Ține cont că orice lucru depozitat într-un spațiu greu accesibil probabil nu va fi folosit decât rar sau deloc. De asemenea, nu trebuie să dedici un sertar prosoapelor de bucătărie și unul mănușilor pentru cuptor. 6 prosoape de bucătărie și 2 perechi de mănuși sunt mai mult decât suficiente. Păstrează lucrurile de care ai nevoie zilnic lângă chiuvetă sau mașina de spălat vase și donează-le pe celelalte.

 
2. Organizează condimentele

În primul rând verifică termenul de valabilitate și aruncă-le pe cele expirate. După aceea, asigură-te că nu sunt umede.
Pune-le într-un dulap ușor accesibil, în recipiente de plastic transparent. Nu este indicat să ai mai mult de 15 variante. În caz contrar nu le vei folosi până expiră și este posibil să cadă când vrei să alegi un recipient situat mai în spate. Este esențial ca toate condimentele să fie așezate pe o singură linie pentru ca tu să poți alege rapid ingredientul de care ai nevoie.

 
3. Cum păstrezi oalele

Oalele sunt de regulă păstrate în dulap, însă dacă nu ai mult spațiu la dispoziție le poți păstra și agățate pe perete, asemeni ustensileleor de gătit.

 
4. Asigură-te că ai borcane din plastic la îndemână 

Borcanele din plastic sunt ideale pentru depozitarea năutului, a lintei, dar și a fulgilor de cereale. Alege-le pe cele cu un capac etanș pentru a preveni atacul insectelor.

 
5. Folosește separatoarele pentru sertare

Tipul de mobilier din bucătărie are un impact decisiv asupra sferei tale de acțiune. Alege mobilierul cu sertare adânci și utilizează separatoarele pentru a putea pune lucruri diferite în fiecare sertar.
De exemplu, poți păstra deschizătoarele de conserve, cleștele pentru friptură, cuțitele și lingurile în același sertar utilizat în mod inteligent.

 
6. Economisește din suprafețele utile

Nu păstra aparate pe care le folosești rar tocmai pe suprafețete care pot fi utilizate pentru tăierea alimentelor. Aparatul de prăjit pâine și expresorul de cafea sunt singurele care nu ar trebui să lipsească din bucătărie. Chiar dacă ai un aparat de făcut pâine, cel mai probabil nu ai timp să-l folosești în timpul zilei, așa că nu este nevoie să ocupe spațiu permanent.

 
7. Fundurile și tocătoarele din lemn

Evită-le pe cele de dimensiuni mari pentru a nu ocupa spațiu excesiv. Rezeamă-le de perete pentru a nu bloca spațiul de pe masă. Dacă nu ai loc, poți păstra tocătoarele și pe frigider. Nu ai nevoie de mai mult de 3, așa că nu păstra un număr impresionant.
Nu uita că nu trebuie să speli lemnul cu detergent pentru că acele ingrediente vor ajunge ulterior pe alimente. Folosește o felie de lămâie, apoi presară puțină sare și vei dezinfecta fundurile și tocătoarele în mod natural.