Casa ar trebui să fie locul în care te relaxezi și uiți de momentele neplăcute sau stresante, dar, dacă ai o alergie la praf și îl întâlnești la fiecare pas, te-ai putea confrunta tot timpul cu simptome neplăcute cum sunt strănutul, nasul care curge și lăcrimatul ochilor. Potrivit studiilor realizate, aproximativ 20% din populație prezintă o sensibilitate la praf, iar particulele alergene din casă provoacă cel mai des intensificarea simptomelor specifice. În cazul în care suferi de astm, curățenia trebuie să fie și mai strictă, iar praful din casă trebuie eliminat fără ezitare. Particulele minuscule nu pot fi observate, dar dacă respecți regulile de bază pentru o curățenie amănunțită, vei evita acumularea prafului în locuința ta.
Iată cum poți elimina eficient praful din casă:
1. Fă curat cel puțin o dată pe săptămână
Este minimul necesar pentru a preveni reacțile alergice. Dacă poți face curat chiar de două ori în fiecare săptămână este și mai bine.
Cu siguranță ai multe alte lucruri de făcut, dar gândește-te că în același timp ai grijă de tine și previi agravarea simptomelor pe termen lung.
2. Folosește o cârpă umedă, nu uscată
Dacă vrei să ștergi praful nu folosi niciodată o cârpă uscată. În acest caz nu vei face decât să muți praful din loc în loc. Cel mai bine este să umezești cârpa utilizată, astfel încât să atragi toate particulele de praf din acea zonă. Poți folosi un spray pentru a umezi cârpa la intervale sau pune câteva picături de apă pe cârpă, la fiecare 10 minute.
3. Folosește aspiratorul potrivit
Aspiratorul poate înlătura rapid particulele de praf, cu un randament mult mai mare decât dacă ai curăța manual peste tot. Alege un aspirator cu filtru HEPA, care elimină chiar și particulele de mici dimensiuni și respectă instrucțiunile legate de schimbarea filtrului.
Aspiratoarele sunt foarte utile pentru curățarea covoarelor, care sunt principalul loc unde se adună particulele de praf. În unele cazuri este indicat să renunți complet la covoare pentru a reduce simptomele alergiilor sau ale astmului. Ai putea folosi preșuri de mici dimensiuni, care sunt mult mai ușor de curățat.
4. Poartă mască, mănuși și haine lungi atunci când faci curat
Este important și cum te îmbraci pentru a preveni incidentele neplăcute în timp ce faci curățenie. Pornește de la masca de protecție pentru a crea o barieră la nivelul gurii și nasului față de factorii alergeni din mediul ambiant. Dacă ai o senzație de mâncărime după ce faci curat este indicat să porți pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă. Adaugă și mănuși pentru a-ți proteja mâinile. Odată ce ai terminat curățenia ai grijă să speli cât mai repede hainele pe care le-ai folosit pentru că vor fi impregnate cu particule de praf și aruncă mănușile pe care le-ai utilizat.
5. Ieși afară pentru câteva ore sau continuă să porți masca
După ce ai făcut curat este ideal să faci o plimbare sau să îți organizezi alte activități în afara casei timp de câteva ore deoarece particulele de praf ajung în aer în timp ce faci curat și va fi nevoie de acest interval pentru ca aerul să fie din nou lipsit de alergeni. Dacă nu ai cum să pleci de acasă poți purta masca timp de două ore după finalul curățeniei.
De asemenea, nu este o idee bună să faci curat în dormitor exact înainte de culcare din același motiv. Praful rămas în aer nu te va lăsa să dormi liniștit, iar a doua zi te vei trezi obosit și cu ochii înroșiți.
6. Elimină dezordinea din jurul tău
Aspectul ordonat al fiecărei camere nu contează doar pentru echilibrul emoțional, ci și pentru a preveni alergiile. Cu cât vei avea mai multe obiecte aglomerate în diferite colțuri ale camerei, cu atât vei crea un mediu prielnic pentru acumularea prafului. Păstrează jucăriile din pluș în coșuri cu un capac special, depozitează jocurile în cutiile lor și nu ține multe cărți sau bibelouri pe noptieră ori în bibliotecă. În acest fel vei putea șterge mai rapid rafturile și mobila în orice moment și vei avea un sentiment de liniște și optimism când vei vedea cât de primitoare arată casa ta.