Nu este deosebit de complicat să pregătești un pește întreg, ci trebuie să urmezi unele reguli elementare. Evident, primul pas pe care trebuie să-l faci este să cureți peștele. Acesta trebuie eviscerat, dacă nu l-ai cumpărat deja astfel. Dacă îl cumperi din pescării, unele îți oferă această variantă, ca peștele să fie eviscerat și curățat de solzi direct de către vânzător, fără ca tu să mai fii nevoită să faci asta acasă. Există mai multe metode prin care poți găti un pește întreg. Iată câteva:
Pește întreg la cuptor
Este foarte ușor de preparat. Tot ce trebuie să faci este să îl asezonezi cu ierburile aromate care îți plac, cu lămâie și sare.
Peștele întreg se așază într-o tavă în care poate fi așezat perfect întins, de preferat o tavă tapetată cu hârtie de copt, care previne lipirea. Peștele nu trebuie să stea prea mult la cuptor, pentru că se va usca și va fi fad. Pe de altă parte, peștele care nu este bine făcut este un pericol real pentru sănătate. Carnea peștelui este bine făcută atunci când furculița pătrunde cu ușurință și se desprind ușor bucățele. La cuptor poți prepara păstrăv întreg, știucă, somon, macrou, doradă etc. Peștele la cuptor poate fi umplut cu legume.Pește la grătar
O altă variantă simplă de preparare a peștelui întreg este la grătar. Dar pentru că peștele are o carne moale, care se destramă ușor după gătire, este important să alegi varianta potrivită pentru grătar.
Poți pune peștele întreg în palete speciale din plasă metalică ce au rolul de a păstra peștele întreg. Le găsești în magazinele specializate în ustensile pentru gătit. De asemenea, peștele întreg poate fi pregătit pe o tablă așezată peste grătar, pe care ai presărat sare grunjoasă. Este varianta ideală de preparare dacă vrei să faci saramură. Mai poți înveli peștele în folie de aluminiu înainte de a-l pune pe grătar, iar astfel se va găti în suc propriu.Pește întreg prăjit
Acest preparat face parte din bucătăria tradițională românească. Peștele prăjit întreg, acoperit cu o crustă crocantă din făină sau mălai este absolut delicios și se gătește rapid.
Cele mai potrivite tipuri de pește pentru această modalitate de pregătire sunt peștii românești de dimensiuni medii (cât palma sau puțin mai mari) precum crapul, carasul, plătica, roșioara etc.Pește întreg în crustă de sare
O astfel de rețetă inedită este alegerea idelă dacă vrei să-ți impresionezi oaspeții la o masă festivă. Peștele va fi acoperit cu o crustă de sare grunjoasă, dar nu te speria, aceasta se îndepărtează! Poți folosi păstrăv, știucă, somon, macrou, doradă etc. Descoperă aici cum să faci un pește întreg în crustă de sare.