Sparanghelul proaspăt este foarte sănătos și furnizează o mulțime de nutrienți importanți pentru corp. Dacă mănânci sparanghel vei furniza corpului vitaminele A, C, E, K, B6, acid folic, fier, cupru, calciu, proteine și fibre. Prin urmare, atunci când ai ocazia nu ocoli această minunăție de legumă.
Iată care sunt cele mai bune metode ca să gătești sparanghelul proaspăt:
Sparanghel blanșat sau opărit
Este foarte important să respecți timpul de gătire ca să rămână puțin crocant, altfel vei obține un preparat nu tocmai apetisant. Potrivit celebrului chef Jamie Oliver, se scufundă sparaghelul în apă fierbinte și se lasă acoperit la fiert timp de 3-5 minute, în funcție de grosimea tijelor. După acest timp de preparare, sparanghelul se scurge și se scufundă într-un cstron cu apă și gheață pentru a opri procesul de gătire și a-i păstra culoarea frumoasă.
Sparanghelul făcut la aburi
Poți să folosești un aparat de preparat la aburi, o sită pentru gătit la aburi sau să pui doar puțină apă într-o cratiță și să acoperi sparanghelul ca să se facă la aburi. Jamie Oliver recomandă să gătești sparanghelul la aburi timp de 3 minute.
Sparanghelul făcut în tigaia grill
Una dintre cele mai bune metode ca să gătești sparanghelul proaspăt este aceea de a folosi o tigaie grill. Sparanghelul se spală, se șterge cu șervețel și se rupe la fiecare tijă partea lemnoasă.
Se încinge tigaia și fără să folosești ulei se pun tijele de sparanghel și se întorc pe toate părțile câteva minute până când capătă o aromă delicioasă. Apoi după ce ai scos sparanghelul în farfurie, se stropește cu zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare, piper și se răzuiește parmezan.
Un mic truc! Ca să îți fie mai simplu poți să înșiri tijele de sparanghel precum în imaginea de mai sus ca să le poți întoarce pe toate deodată.
Sparanghel la cuptor
Sparanghelul capătă o aromă delicioasă atunci când este gătit la cuptor. Aceasta este una dintre metodele preferate de Jamie Oliver pentru a găti sparanghelul. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius, pune o foaie de copt într-o tavă, așază sparanghelul pe ea și stropește-l cu ulei de măsline, sare, piper, usturoi și coajă de lămâie răzuite.
Se lasă la cuptor 10 minute, după care îl poți consuma în risotto sau cu paste. Sparanghel stir-fry
Sparanghelul este folosit adesea în bucătăria asiatică, fie în salate fie în amestecurile lor stir-fries. Se folosește o tigaie adâncă cu puțin ulei încins și se lasă doar 1-2 minute sparanghelul la foc mare. La final se stropește cu puțin sos de soia și se presară semințe de susan.
Sparanghel crud
Se poate consuma și crud în diverse combinații de salate: cu semințe de rodie, ulei de măsline, parmezan și rucola sau cu brânză feta și ridichi.
Cele mai bune combinații cu sparanghel
Cei mai buni prieteni ai sparanghelului sunt uleiul de măsline extravirgin și untul, susține celebrul chef Jamie Oliver. Dacă mai adaugi sare și piper negru, poți să savurezi din plin aroma sparanghelului.
Dacă vrei să combini sparanghelul cu brânzeturi, atunci cea mai bună asociere este cu brânza feta, parmezanul, brânza de capră și cheddar.
De asemenea, combinația dintre sparanghel și ouă este întotdeauna câștigătoare.
Iar dacă mai adaugă smântână, șuncă și brânză poți să obții o tartă sărată delicioasă. Sparanghelul este un ingredient vedetă care merge de minune în risotto alături de creveți sau în diverse combinații cu paste.
Cea mai bună soluție ca să-l păstrezi la frigider este sa-l pui în picioare într-un borcan cu apă.