Cum să faci economie la condimente: 5 soluții

Dacă îți place să combini diferite condimente pentru a obține un gust complex probabil știi deja că pot fi destul de scumpe. Află cum le poți utiliza mai eficient și ce măsuri poți lua pentru a-ți reduce cheltuielile.
Este posibil să găsești oferte speciale la supermarket sau să nu știi sigur de ce ai nevoie. Indiferent de caz va trebui să-ți asiguri cel puțin 8-10 variante pe care să le ai tot timpul la dispoziție, mai ales dacă gătești atât dulciuri cât și feluri de mâncare picante sau sărate. Rețetele fără condimente nu au un gust apetisant, așa că nu merită să renunți ale ele. Dacă observi că sumele cheltuite pentru a cumpăra condimente sunt prea ridicate trebuie să iei măsuri pentru a le folosi în mod util.
Condimentele de bază sunt numai punctul de pornire pentru că dacă vrei să pregătești feluri de mâncare specifice altor culturi va trebui să găsești soluții economice pentru a avea disponibile amestecurile de arome care te vor ajuta să definitivezi savoarea finală.

 
Iată cum trebuie să procedezi pentru a reduce cheltuielile pentru condimente fără să renunți la gustul bun:

 
1. Congelează condimentele

Poate că nu ai remarcat acest lucru în mod special, dar să știi că fiecare condiment, precum și ierburile aromatice, au un termen de valabilitate. Condimentele întregi, de exemplu sub formă de boabe, își vor menține proprietățile timp de aproximativ 4 ani, în timp ce variantele măcinate vor avea o aromă intensă timp de 1-2 ani de la deschiderea ambalajului.
În cazul ierburilor aromatice cum este dafinul trebuie să fii atent să le folosești în cel mult un an pentru a evita alterarea proprietăților nutritive.
Dacă alegi să le congelezi vei păstra intactă aroma deosebită, cum se întâmplă în cazul fructelor și legumelor culese exact când s-au copt și congelate imediat. În acest mod vei putea prelungi perioada de utilizare a condimentelor și nici nu va trebui să-ți faci griji că gustul lor s-ar putea modifica. Vor da o aroma specială de fiecare dată când decizi să le folosești în cadrul rețetelor tale.

 
2. Cumpără condimentele pe care le folosești mai des la pachet mare

Nucșoara, scorțișoara, piperul, rozmarinul sau măghiranul pot fi achiziționate și la pachete mai mari, dacă știi că vei avea nevoie de ele foarte des. În funcție de tipul de rețete pe care îl preferi este recomandat să faci o listă cu cele 6 condimente pe care le folosești de cel puțin patru ori pe săptămână și să le achiziționezi în pachete de gramaj mai mare atunci când îți faci cumpărăturile la supermarket. 
Este important să fii atent și la ofertele de sezon, de exemplu în perioada sărbătorilor de iarnă ai putea vedea oferte speciale pentru nuci măcinate, ghimbir, scorțișoară sau anason stelat.
De fiecare dată când reușești să găsești varianta cu un gramaj mai ridicat vei face economii semnificative și vei putea savura mai des preparatele care îți plac.

 
3. Cumpără unele condimente în cantități foarte mici

Poate ți se pare o contradicție față de sfatul de mai sus, dar în acest caz este vorba despre rețetele pe care știi cu siguranță că le vei prepara foarte rar sau pentru momentele în care vrei să experimentezi un nou fel de mâncare și nu ești sigur dacă îți va plăcea sau dacă vei vrea să repeți rețeta prea curând. Alege cel mai mic gramaj disponibil pentru a nu irosi o sumă importantă în cazul în care constați că preparatul final nu este favoritul tău.

 
4. Mergi la magazinele tradiționale

Dacă vrei să prepari o rețetă thailandeză sau indiană merită să cauți și un magazin tradițional, cu mărfuri din aceste zone. De multe ori prețurile vor fi mai mici decât la supermarket.
Probabil că nu vei cunoaște numele firmelor producătoare, dar te vei putea baza pe specificul tradițional al magazinului care aduce condimente din aceste țări.

 
5. Ia mixuri de condimente când sunt utile

Uneori poate fi plăcut să creezi chiar tu amestecul de condimente pe care îl vei folosi, de exemplu pentru taco. Cel mai probabil vei utiliza usturoi și piper cayenne, dar în alte situații este util să cumperi direct amestecul dorit. Dacă este vorba despre condimente pe care nu le folosești în mod uzual mai bine optează pentru un mix gata preparat pentru că altfel riști să nu utilizezi condimentele până la data expirării.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.