Deși rețeta tradițională este una cunoscută de cei mai mulți dintre noi, există câteva reguli de care trebuie să ții întotdeauna cont pentru ca sarmalele să iasă perfecte de fiecare dată. Iată care este rețeta „de bază” pentru sarmale, care variază apoi în funcție de regiune, familie și gusturi:
Rețetă sarmale tradiționale
Ingrediente:
- 1 kilogram de carne de porc tocată
- 100 grame de orez
- 150 ml de apă
- 1 ceapă
- 100 ml suc de roșii
- piper, cimbru, o foaie de dafin (nu este nevoie să adaugi sare în compoziție dacă folosești varză murată)
- 2 verze acre
Mod de preparare:
Toacă ceapa și călește-o în puțin ulei timp de un minut sau două, până când devine lucioasă.
Dă carnea prin mașina de tocat, dacă nu este deja tocată, împreună cu ceapa.
Adaugă orezul bine spălat și scur, un vârf de linguriță cu piper măcinat și 150 ml de apă.
Amestecă bine compoziția.
Pune o foie de varză în palmă, pune în ea o lingură de compoziție și înfășoară sub formă de rulouri pe care să le îndeși puțin la capete.
Toacă puțină varză rămasă și acoperă fundul oalei.
Așază sarmalele în oală, în rânduri suprapuse, adăugând printre ele o frunză de dafin și puțin cimbru uscat.
Adaugă 100 ml de suc de roșii și completează cu apă fierbinte pentru ca toate sarmalele să fie acoperite.
Pune capacul și lasă la fiert, la foc mic, timp de aproximativ două ore.
Răsucește ușor oala din când în când, pentru ca sarmalele să nu se prindă.
Citește și: Cele mai bune supe creme. 3 rețete simple pe care ar trebui să le încerci
Citește și: Cele mai bune supe creme. 3 rețete simple pe care ar trebui să le încerci
Trucuri pentru cele mai bune sarmale
Rețeta de bază pentru sarmale poate fi adaptată în funcție de preferințe: poți pune orice tip de carne (pui, curcan, vită, iepure etc.), poți pune mai mult sau mai puțin orez, poți pune ceapa necălită sau poți adăuga alte tipuri de condimente, precum mărar sau ienibahar. Oricare ar fi preferințele tale, există câteva trucuri simple pe care să le pui în practică de fiecare dată:
1. Frunzele de varză și varza tocată se spală cu apă călduță. În acest fel sarmalele nu vor ieși prea acre sau prea sărate. Dacă varza este foarte sărată, se lasă câteva ore la desărat, în apă călduță.
2. În compoziția de sarmale se adaugă obligatoriu apă.
Cantitatea de apă variază în funcție de cantitatea de orez și de cât de grasă sau slabă este carnea. Dacă este grasă carnea, se adaugă 150 ml de apă pentru 100 grame de orez, iar dacă este carne mai slabă se adaugă 200 ml de apă pentru 100 g de orez. Compoziția care nu are suficientă apă nu va permite fierberea orezului, care va rămâne tare chiar dacă sarmalele fierb mai mult timp.3. Dacă îți place aroma de afumătură, poți toca împreună cu carnea 100 grame de ceafă de porc afumată. De asemenea, poți să pui printre sarmale bucăți de kaizer, ciolan afumat etc.
4. Pentru o culoare roșie întensă, adaugă în apa în care fierb sarmalele câteva lingurițe de boia dulce de ardei, în afară de suc de roșii sau bulion.
5.
Pune o farfurie groasă deasupra sarmalelor dacă acestea încep să se ridice pe măsură ce fierb.6. Cele mai bune sarmale ies atunci când sunt fierte la foc mic, timp de 3-4 ore, în vas de lut. Dacă nu ai vad de lut care se folosește la cuptor, când sarmalele sunt aproape fierbe, bagă oala în cuptor și mai lasă-le timp de o oră.
7. Poți fierbe sarmalele și în oala cu presiune. Oalele electrice cu presiune sunt o variantă mai bună pentru că îți permit să alegi cu exactitate durata, nivelul de presiune. Sarmalele se vor fierbe în aproximativ 30 de minute, la presiune înaltă.
Posteaza comentariu