Una dintre băuturile preferate pe timp de iarnă este vinul fiert şi infuzat cu diverse mirodenii care te încălzesc din cap până în picioare. Nimic nu pare să fie mai reconfortant decât o cană cu vin fiert băută în compania unor prieteni dragi în serile geroase de iarnă.
Cum să faci cel mai bun vin fiert: câteva secrete
- Ca să obţii cel mai bun vin fiert ai nevoie de un vin roşu de calitate care îţi place mult la gust.
- Începe prin a pune toate condimentele într-o cratiţă şi împreună cu vinul se lasă la foc mic timp de 10-15 minute. Se îndulceşte de la început, în funcţie de preferinţe.
- Opreşte focul şi lasă la infuzat vinul pentru a extrage toate aromele condimentelor. Se lasă o jumătate de oră la infuzat, iar când vrei să-l consumi se mai pune puţin pe foc.
- Evită să fierbi vinul la temperatură mare, deoarece îi vei distruge aroma. O temperatură mai mică va face ca vinul să fie infuzat cu toate aromele pe care le-ai folosit.
- Condimentele care se folosesc de obicei sunt: scorţişoara, cuişoarele, coaja de portocală şi nucşoara. Mai poţi să-i pui anason stelat, cardamom, felii de ghimbir, foi de dafin şi baton de vanilie, în funcţie de preferinţele tale.
- Cojile de portocală şi lămâie adaugă o notă interesantă vinului fiert, combinându-se perfect cu aromele condimentelor folosite. Poţi să foloseşti şi coajă de mandarină sau clementină.
- Dacă preferi poţi să adaugi la final câteva picături de rom, Cointreau, Grand Marnier sau brandy de cireşe, deoarece merg de minune cu vinul fiert.
- Condimentele întregi le poţi pune într-un tifon legat pe care să-l poţi scoate foarte uşor din vin.
- Poţi să-l prepari în avans, să-l păstrezi într-o sticla la frigider şi doar să-l încălzeşti atunci când ai poftă de vin fiert.
- Ornează-l cu beţe de scorţişoară, anason stelat şi felii de citrice.
Reţeta pentru cel mai bun vin fiert
- 2 sticle cu vin roşu bun
- zahăr, în funcţie de cât de dulce îl preferi
- 1 băţ de scorţişoară
- 5 păstăi de cardamom
- 5 cuişoare
- 1 anason stelat
- 1/4 linguriţă cu nucşoară pudră
- 4-5 felii de ghimbir
- 1 foaie de dafin
- o păstaie de vanilie
- coajă de portocală şi de lămâie.
Se pun toate condimentele într-un tifon.
Se toarnă vinul, se adaugă zahărul şi condimentele, lăsând totul la foc mic timp de 15-20 de minute.
Se stinge focul şi se lasă la infuzat o jumătate de oră, după care se încălzeşte pentru a fi fierbinte când îl serveşti.
Dacă preferi se poate adăuga câteva picături de rom, Cointreau, Grand Manier în fiecare cană cu vin fiert.
Se ornează cu anason stelat, băţ de scorţişoară şi felii de citrice.
Se serveşte fierbinte.