Iată câteva idei perfecte pentru amenajarea și decorarea camerelor de mici dimensiuni:
Alge o masă mai mică
Renunță la masa foarte mare de bucătărie și bucură-te mai mult de spațiul pe care îl ai optând pentru o masă rotundă, de mici dimensiuni. Vei avea mai mult spațiu și nu vei sacrifica deloc confortul.
Montează televizorul pe perete
O comodă pentru televizor este piesa de mobilier care "mănâncă" cel mai mult spațiu într-un living mic. Montează televizorul pe perete pentru a recâștiga spațiul de pe podea pierdut cu o comodă TV.
Ia-ți un birou de perete
Crezi că nu ai suficient loc pentru un birou? Ei bine, ai! Un birou montat pe perete ocupă mult mai puțin spațiu și poți instala deasupra lui rafturi și polițe pentru o zona și mai mare în care să depozitezi lucrurile.
Alege o canapea extensibilă
Dacă dormitorul tău este foarte mic, o canapea extensibilă este perfectă pentru a te bucura de mai mult spațiu. Este o soluție bună mai ales pentru garsoniere, dar se adaptează perfect și pentru un dormitor mic.
Delimitează zonele
Gândește-te la toate activitățile pe care le faci într-un spațiu - lucrezi, dormi, te relaxezi, mănânci - apoi creează zone separate pentru aceste activități. Poți obține "camere" separate cu ajutorul draperiilor, al unor mese și scaune plasate strategic sau chiar cu ajutorul vopselei, colorând diferit o zonă față de alta.
Investește în piese de mobilier cu funcție dublă
Piesele de mobilier care pot fi folosite în mai multe moduri sunt excelente în spațiile mici. Găsește o masă care poate fi și birou, o canapea lată sau extensibilă care poate fi pat pentru oaspeți sau cumpără cuburi ce pot fi folosite drept măsuță de cafea, dar care ar putea fi și scaune pentru oaspeți.
Folosește-te de iluzia optică
Unul dintre cele mai vechi trucuri pentru a obține iluzia unui spațiu mai mare este folosirea oglinzilor. Include-le în decorul unei camere mici și o vor face să pară mai mare și mai luminoasă.
Alege piese de mobilier ușor de mutat
Secretul este acela de a alege piese de mobilier care oferă funcționalitate maximă și ocupă cât mai puțin spațiu posibil. De exemplu, folosește două măsuțe mici rotunde în locul unei mese mari de cafea.
Sunt mai ușor de mutat și ocupă mai puțin loc.Optează pentru puțină mobilă, dar alege piese mari
Poate că nu ți se pare o soluție bună, dar alegerea unor piese de mobilier mari, în locul unora mici, dar în număr mai mare, poate face o cameră mică să pară mai spațioasă.
Alege tonuri neutre
Camerele decorate în tonuri neutre lasă impresia că sunt mult mai spațioase și luminoase decât sunt cu adevărat. Nu uita să adaugi imprimeuri și texturi pentru ca spațiul să nu pară plictisitor.
Creează spații pentru depozitare pe comandă
Polițele, debaralele sau mobila realizate astfel încât să se adapteze exact nevoilor tale sunt ideale pentru a utiliza cât mai bine spațiul din locuința ta mică. Iar când sunt motate pe pereți nu pierzi spațiul prețios de pe podea.
Transformă spațiile mici în zone statement
Poți transforma un spațiu mic într-o "cutie pentru bijuterii". De exemplu, poți îmbrăca o baie mică cu un tapet statement și o poți decora cu un lampadar deosebit pentru a obține o cameră care va arăta spectaculos.
Folosește spațiul pe verticală
Exploatează spațiul dintre partea de sus a mobilierului și tavan, zonă care rămâne de multe ori neutilizată. Alege dulapuri de bucătărie sau biblioteci până în tavan, care te vor ajuta să obții o zonă în plus pentru depozitare și creează și efectul de cameră înaltă și spațioasă.
Investește în pereți din sticlă
Sparge pereții care nu sunt necesari, lărgește ferestrele și înlocuiește ușile pline cu cele cu sticlă pentru a obține efectul de spațiu deschis și aerisit.
Evită aglomerarea spațiului cu obiecte
Nu este nevoie să expui prin casă numeroase obiecte decorative sau amintiri doar pentru că le ai. Alege cu grijă ceea ce vrei să fie la vedere, apoi depozitează ascuns lucrurile la care ții și renunță la cele care nu îți trebuie.
Nimic nu face o încăpere să pară mai mică decât aglomearea de obiecte.