Cum rearanjam mobila in locuinta?

Destul de des sunt abordat de diverse persoane cu intrebarea: "Ce mai e la moda?" sau "Care sunt tendintele pentru iarna (primavara etc.) asta?" Si la fel de des sunt luat pe nepregatite de o astfel de intrebare...

Destul de des sunt abordat de diverse persoane cu intrebarea: "Ce mai e la moda?" sau "Care sunt tendintele pentru iarna (primavara etc.) asta?" Si la fel de des sunt luat pe nepregatite de o astfel de intrebare... Pentru ca nu pot raspunde, de exemplu: roz mat, draperii in carouri si ceramica tailandeza. Ar fi atat de simplu...

In primul rand, stilurile si curentele in acest domeniu nu apar trimestrial si nici macar anual. Diversele tendinte pasagere sunt cel mai adesea linii moarte. In al doilea rand, discutam despre o casa cu tot ce implica ea, construita pentru cel putin trei generatii si care, obligatoriu, va trebui sa contina elemente perene.

In al treilea rand, va propun sa ne imaginam un scenariu: sa presupunem ca exista, intr-adevar, tendinte care se succed ca moda la pantofi.

Ne fixam pe una dintre ele si comandam un proiect acum. Acesta va dura, sa spunem, 10 zile. Contactam unul sau mai multi constructori si asteptam cam o saptamana ofertele.

Incep lucrarile, adesea ingreunate de intarzieri la livrarea materialelor (ati auzit, probabil destul de frecvent: "Acestea nu sunt pe stoc trebuie sa le importam!"), de interpretari eronate ale proiectului, de disfunctii de organizare, de vreme si de legile lui Murphy. Mai adaugati alergatura pentru mobilier, accesorii, decoratii etc.

Veti vedea ca deja am intrat binisor in iarna, cand publicatiile care ne-au inspirat, ne sugereaza noile tendinte pentru primavara. Concluziile le trageti singuri...

Dar sunt, desigur, si lucruri pe care le putem face sezonier, si unul dintre acestea ar putea fi rearanjarea mobilei.

Sa presupunem ca v-ati hotarat sa schimbati mobila.
Dar poate ca exista si alta modalitate de a scapa de vechiul decor care va oboseste. Rearanjarea mobilei! Puteti economisi bani si veti avea senzatia ca aveti ceva nou in casa.

Evident, va dura ceva timp, va veti solicita muschii si veti asista la proteste din partea familiei, dar va merita. Totul va parea diferit si nou! Veti observa si veti aprecia vechile lucruri si totul va fi foarte reconfortant.

Bineinteles, nu veti face acest lucru oricum, ci folosindu-va de cateva mici trucuri:

Planificati traficul prin camera. Nu vreti sa treceti prin fata cuiva care priveste la TV in timp ce mergeti spre bucatarie...

Alegeti un loc din casa, ce va fi centrul de interes. Acesta va fi puctul focal al incaperii si veti dispune mobila in jurul lui.
Cele mai comune puncte focale sunt semineul, fereastra sau un grup de tablouri. Iarna punctul focal va fi, evident, semineul. Vara schimbati-l la fereastra.

Incepeti cu dispunerea pieselor mari. Nu le amplasati numai pe o parte a camerei. Daca aveti numai o singura piesa mare, echilibrati camera grupand mai multe piese mici pe partea opusa.

Nu va temeti sa amplasati obiectele pe diagonala.

Fiti practici! Nu va fortati familia sa priveasca la televizor cu capul intors la 90 de grade...

Folositi toate resursele pentru a individualiza locuinta. Obiectele similare grupate par mai mari, mai interesante, mai importante si vor echilibra piesele mari de mobila.

Nu neglijati lucrurile create manual. Sunt intotdeauna minunate!

Evitati aspectul utilitar al bibliotecii.
Incercati sa balansati aspectul mai degraba spre decorativ. Adaugati elemente decorative intre carti. Plantele sunt foarte potrivite, ca si elementele de culoare neagra sau in culori metalizate.

Fiti spontani!

Lasati ceva spatiu liber. Trebuie sa mai si respiram...

In final, ganditi-va ca ceea ce faceti nu este permanent. Lasati lucrurile asa cateva luni si, daca nu va place, le puteti schimba!