Pentru unii curățenia are mirosul hainelor abia spălate, pentru alții o casă proaspăt zugrăvită miroase a curat, dar există și unii oameni care cred că numai un miros înțepător poate fi semnul unei curățenii impecabile și, mai mult decât atât, indicatorul unui mediu dezinfectat ”la sânge”.
Este vorba despre cei care sunt de părere că numai clorul poate transforma ceva din murdar în curat și poate omorî toți microbii. Este adevărat că astăzi clorul este folosit la scară largă și îl găsim peste tot: în apa potabilă pentru că este un puternic oxidant cu rol crucial în procesul de purificare, în piscinele de peste tot pentru că este și dezinfectant, dar și în produsele plastice, farmaceutice, agrochimice, vopsele, textile, etc.
Clorul a fost primul dezinfectant descoperit, folosit în 1850 pentru purificarea apei potabile din Londra, în urma unei epidemii de holeră. Aproape 60 de ani mai târziu, New Jersey și Chicago recurgeau la aceeași metodă. Folosirea clorului pentru dezinfectarea apei potabile a fost cea mai bună veste pentru sănătatea publică la nivel mondial. Pe lângă efectul purificator asupra apei, i se descoperise și calitatea de înălbitor și dezinfectant în curățenie.
Astăzi, această veste bună își face văzute și părțile neplăcute. Oamenii de specialitate sunt de părere că folosirea clorului poate fi dăunătoare. Clorul este responsabil de astm bronșic și afecțiuni dermatologige. Există, pe de altă parte, și studii care au demonstrat că acesta poate duce chiar la scăderea fertilității și la afecțiuni cardiace.
În 2010, rapoartele centrelor americane de control al substanțelor periculoase au publicat cifre alarmante: aproape 20.000 de copii cu vârste sub 6 ani, suferă anual intoxicații și boli provocate de inhalarea vaporilor de clor din casă.
Numărul copiilor afectați pare ireal, dar explicația vine din faptul că acest produs chimic periculos se regăsește în componența a sute de produse pentru curățenie. Utilizarea acestora pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor din casă poate determina inhalarea vaporilor sau înghițirea accidentală a produselor, lucru care poate duce la instalarea unor infecții respiratorii sau digestive extrem de periculoase. De aceea, este indicat ca pentru curățenie să nu folosim produse care conțin clor (hipoclorit de sodiu), mai ales dacă avem copii mici. Sau, în situația în care, totuși, o facem, trebuie să avem grijă și să aerisim foarte bine încăperea respectivă si sa clatim de multe ori suprafetele cu care copiii intra in contact.
Dar, cel mai sigur mod de a ne feri de aceste riscuri, rămâne totuși evitarea folosirii produselor pe bază de clor. Există dezinfectanți care nu conțin această substanță și, în plus, au un miros foarte plăcut pentru că, într-adevăr, curățenia nu trebuie să aibă miros de clor!