Cum alegi punctul focal al bucatariei tale

Te-ai mutat intr-un apartament nou si nici macar nu stii de unde sa "apuci" decorarea locuintei. Peretii albi, camerele goale... te simti ca un artist care are in fata panza alba pe care abia asteapta sa o picteze.

Te-ai mutat intr-un apartament nou si nici macar nu stii de unde sa "apuci" decorarea locuintei. Peretii albi, camerele goale... te simti ca un artist care are in fata panza alba pe care abia asteapta sa o picteze.

Asa cum pentru un pictor este o adevarata provocare prima tusa pe care o traseaza pe panza, la fel si pentru tine poate fi o piatra de incercare proiectul de amenajare a locuintei.

Inceputul este dificil, dar, o data ce stabilesti care este punctul focal al spatiului tau si realizezi decorarea acestuia tinand cont de el, lucrurile se deruleaza mult mai usor. Fiecare incapere trebuie sa aiba un punct de interes care sa iti atraga atentia din clipa in care intri in camera. O data ce gasesti acest punct focal, toate celelalte tind sa se aranjeze, parca, de la sine.

Acest punct de interes trebuie sa fie functional incaperii.

In dormitor, cel mai evident punct care iti atrage privirea este patul. Intr-o sala de mese, este chiar masa. Intr-o camera dedicata intregii familii, ar putea fi vorba despre televizor, plasma sau un semineu.

Punctul focal al bucatariei ar putea fi blatul cu un set de ustensile de bar extrem de atragatoare, un vas de otel inoxidabil suspendat sau o chiuveta stralucitoare, din otel inoxidabil, in centru.

Punctul de interes al bucatariei te va ghida in selectarea si amplasarea elementelor de mobilier, a zugravelii, a robinetilor, a obiectelor de iluminat, precum si a corpurilor suspendate.

Dispozitivele de fixare, precum si instalatiile sanitare, mobila si accesoriile ar trebui sa fie proportionate in functie de punctul focal al camerei si aranjate intr-un fel care sa denote echilibru.

Iti doresti sa existe armonie in incapere si nu vrei sa vezi ca o parte a camerei este mai incarcata decat alta. Punctul focal, practic, ar trebui sa ancoreze vizual incaperea.

De asemenea, acesta va ajuta la alegerea paletei cromatice si a tipurilor de materiale care vor fi folosite in bucatarie. Daca ai ales zona de lucru si blatul de bucatarie drept punctul focal al camerei, spre exemplu, iar daca blatul are incorporat o chiuveta stralucitoare din otel inoxidabil, te vei asigura ca elemente argintii si lucioase sa fie prezente din loc in loc in intreg spatiul, poate la manerele usilor si rafturilor de la dulapuri, la robineti sau la instalatii.

Contrastul si varietatea sunt la fel de importante ca si repetitia, atunci cand se discuta despre designul creat in jurul punctului focal.

Daca suprafata blatului tau de bucatarie sau alte elemente sunt fabricate din granit slefuit sau dintr-un material care imita foarte bine granitul, alege un finisaj mat pentru podea si gresie adecvata.

Dulapurile din lemn masiv, spre deosebire de cele din pal laminat, "alunecoase", creeaza un contrast evident cu granitul si "imblanzesc" aspectul sau dur si rece.

Tipurile obiectelor de iluminat folosite si configuratia acestora intr-o incapere ar trebui sa fie dictate, cel putin in parte, de punctul de interes. Iti vei dori o lumina care nu doar sa accentueze frumusetea punctului focal, dar care sa si puna in valoare si sa maximizeze utilitatea acestuia. Dispozitive de iluminat care atarna deasupra unui blat de bucatarie arata chiar interesant.

Totusi, daca intentionezi ca aceasta sa fie zona ta de lucru cea mai "aglomerata", unde vei citi carti de bucate si vei prepara tot felul de retete, o lustra cu un bec fluorescent si cu posibilitatea de reglare a intensitatii luminii ar fi mult mai adecvata.



Punctul focal al bucatariei ar trebui sa iti atraga atentia in clipa in care patrunzi in incapere, dar, de asemenea, ar trebui sa te incurajeze sa accepti si sa apreciezi intreaga casa.

Vei sti ca ti-ai decorat camera eficient in jurul punctului de interes in momentul in care elementele de mobilier, obiectele de iluminat si accesoriile sunt variate si totusi in armonie, in asa fel incat privirea se plimba prin incapere, revenind mereu la punctul focal al acesteia.